UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

Magyarokkal érkezik a világ egyik legjobb utánpótlássora!

A 21. század egyik legnívósabb olasz utánpótlásklubja 2024-re magyar támogatóval, sportvezetővel és versenyzőkkel erősített. Céljuk a Giro d’Italia, az út egyik első igazán fontos lépését pedig a Tour de Hongrie-n tehetik meg. Idén debütál a Magyar Körversenyen a Team MBH Bank Colpack Ballan!

A Colpack meglehetősen nagy múltú klub: jogelődje 1999-ben alakult Bergamóban, még UC Bergamasca néven. A ma ismert névadó szponzor már az ezredfordulón megjelent a kerékpársportban (a Team Colpack – Astro vagy a De Nardi – Colpack is hozzájuk köthető), a jelenleg is futó projekthez 2009-ben csatlakoztak. A klub további tíz évvel később, 2019-ben lépett a profik közé, és vált kontinentális csapattá – jelenleg is ebben a kategóriában találjuk őket. 

Juan Ayuso - még a Colpack színeiben - győzelmet ünnepel az U23-as Giro d'Italián (2021; forrás: Twitter)

A Colpack elsősorban az utánpótlás-neveléséről vált híressé. 23 éves koruk előtt olyan, azóta a nemzetközi elitbe is berobbanó versenyzőket foglalkoztattak, mint a kétszeres időfutam-világbajnok Filippo Ganna, a pályán olimpiai- és világbajnok Simone Consonni, a Giro-szakaszgyőztes és Lombardia-ezüstérmes Fausto Masnada, a korosztályos világbajnok Filippo Baroncini, a Vuelta-bronzérmes Juan Ayuso vagy a Tour de Hongrie korábbi szakaszgyőztese és összetett dobogósa, Antonio Tiberi.

Lepold Zoltán a 2023-as Tour de Hongrie csapatbemutatóján

A csapatnál 2024-ben radikális változások történtek, megjelent ugyanis névadó szponzorként az MBH Bank. A klubnál ennek megfelelően szorosan összefűződik a magyar és az olasz utánpótlás, a keretben pedig 3 fiatal hazai kerékpárost is találunk. Mindhárman tavaly debütáltak a Tour de Hongrie-n: Lepold Zoltán a Sofer, Valent Márk az Epronex, Orosz Bálint pedig a magyar válogatott színeiben teljesítette a viadalt. Az MBH Bank Colpack Ballan előzetes Tour de Hongrie keretében mindhárom magyar versenyző szerepel – a hatost három tehetséges olasz, Matteo Ambrosini, Christian Bagatin és Lorenzo Masciarelli teszik teljessé.


Az 1997-es Tour de Hongrie összetett dobogósai (balról jobbra): Jurij Zajac, Bebtó Zoltán és Rohtmer Balázs

Az MBH-Colpack szakmai stábjában ismerős nevekkel találkozhatunk: az Astana színeiben tavaly még versenyző Davide Martinelli sportigazgatóként, a kétszeres Giro d’Italia-győztes Gilberto Simoni pedig utánpótlás-igazgatóként csatlakozott a projekthez. A Tour de Hongrie-hoz leginkább kapcsolódó név ugyanakkor minden kétséget kizáróan Bebtó Zoltáné. Bebtó összesen négy szakaszt nyert a Magyar Körversenyen (egyet-egyet 1995-ben és 1997-ben, kettőt 2001-ben), a mai napig ő a Tour egyetlen hazai zöld trikósa (2001), 1997-ben pedig az összetettben sem talált legyőzőre.

A csapat céljai egyértelműek: 2025-ben szintlépés a ProTeamek közé, 2026-ban pedig részvétel a Giro d’Italián. A klub számára emellett kifejezetten fontos, hogy lehetőséget biztosítson a magyar tehetségeknek, akik Olaszországban megfelelő szakmai felkészítés mellett indulhatnak el a profivá válás útján.

Valent Márk, Orosz Bálint és Lepold Zoltán (forrás: NB Agency)

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 20 csapat részvételével. Az eddig bejelentett csapatok: