UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

Visszatér Groenewegen és a Jayco AlUla!

A 45. Tour de Hongrie csapatainak bemutatását azzal az ausztrál WorldTeammel kezdjük, mely ezúttal is elsőként jelezte felénk részvételi szándékát a 2024-es versenyre. Jövőre visszatér Magyarországra a Jayco AlUla és a holland sprintersztár, Dylan Groenewegen!

A Jayco 2012-ben csatlakozott a kerékpársport krémjéhez Orica GreenEDGE néven, az elmúlt tizenegy évben pedig a mezőny egyik meghatározó alakulatává nőtte ki magát. A csapat tagjai diadalmaskodtak már a Vueltán (Simon Yates, 2018), a Milánó–Sanremón (Simon Gerrans, 2012), a Liége-Bastogne-Liége-en (Gerrans, 2014), a Paris-Roubaix-n (Matthew Hayman, 2016), a Lombardián (Esteban Chaves, 2016) vagy a Tirreno-Adriaticón (Simon Yates, 2020) is.

A Team Jayco AlUla a 2023-as Tour de Hongrie-n

A sikerek Magyarországon sem kerülték el a csapatot. Az akkor még Mitchelton-Scott néven futó klub 2020-ban, az első WorldTeamek egyikeként debütált a Tour de Hongrie mezőnyében. Ennek a keretnek tagja volt versenyünk korábbi ezüstérmese, a háromszoros magyar bajnok Peák Barnabás is. A Mitchelton kiváló eredményekkel nyitott: Kaden Groves az első három szakaszon két dobogós helyet is szerzett, ennek köszönhetően pedig a sárga trikót is magára ölthette.

Peák Barnabás a Team BikeExchange színeiben (2021)

A királyszakaszon aztán honfitársa, Damien Howson villogott – elsőként támadott a Kékestető emelkedőjén, végül pedig harmadikként ért a csúcsra Valter Attila és Quinn Simmons mögött. Egy évvel később Howson tanult a hibájából: tökéletes ütemben indult meg a Kékesen, melynek szakaszgyőzelem és sárga trikó lett a jutalma. 

Damien Howson sikere a Kékestetőn (2021)

Howson azóta csapatot váltott (jelenleg a Q36.5 színeiben versenyez), egy másik Tour de Hongrie-győztes ugyanakkor jelenleg is a Jayco csapatában teker. Eddie Dunbar még az INEOS versenyzőjeként 2022-ben aratott emlékezetes összetett diadalt. Az utolsó szakaszon hatalmas lendülettel indult meg, azonban – ahogy korábban – Howson, ő is alábecsülte a Kékes utolsó kilométereinek meredekségét. Antonio Tiberi (Trek – Segafredo) alig néhány méterrel a célvonal előtt kerülte ki és lopta el tőle a szakaszgyőzelmet. Mivel az olasz korábban több perces időhátrányt szedett össze az oldalszeles második szakaszon, így a sárga trikó Dunbarhoz került. Az ír versenyző aztán 2023-ra a Jaycóhoz igazolt, ahol hetedikként végzett a Giro d’Italián.

Eddie Dunbar, a 2022-es Tour de Hongrie győztese, még az INEOS versenyzőjeként

A csapat Dunbar mellett is bővelkedik a sztárokban (elég csak a Tour de France korábbi ponttrikósára, Michael Matthewsra, vagy a 2018-as Vuelta győztesére, Simon Yatesre gondolnunk), 2024-től ráadásul egy nagy visszatérőt is soraikban köszönthetnek: az ausztrál Caleb Ewan öt évnyi távollét után igazolt újra nevelőegyesületéhez. A 29 éves sprinter tekintélyt parancsoló eredménysort tudhat magáénak: öt-öt szakaszgyőzelmet szerzett a Tour de France-on és a Giro d’Italián, de van egy etapsikere a Vueltáról is. Tavaly a Lotto Dstny színeiben a Tour de Hongrie is szerepelt a versenyprogramjában: Szentgotthárdon harmadikként, Keszthelyen hetedikként zárt. 

Caleb Ewan a Tour de Hongrie szentgotthárdi rajtjánál (2023)

Ewan nem az egyetlen világklasszis sprinter a Jaycónál. Holland csapattársa, Dylan Groenewegen nem csak ötszörös Tour de France-szakaszgyőztes, de a Tour de Hongrie újkori történetének egyik meghatározó szereplője is.  Először 2022-ben vett részt hazánk körversenyén, ahol a negyedik szakaszon, Kazincbarcikán szerzett ikonikus győzelmet. 2023-ban a szentgotthárdi nyitónapon duplázni is tudott, ráadásul a sárga trikót is magára ölthette.

Dylan Groenewegen győzelme Kazincbarcikán (2022)

A Jayco AlUla 2024-es jelentkezéséhez egy előzetes névsort is mellékelt, melynek tanulsága szerint a Tour de France-ra készülő Groenewegen ismét kapitánya lehet a csapatnak a Tour de Hongrie-n! A keretben a szlovén Luka Mezgec, a holland Elmar Reinders és Jan Maas, illetve az ausztrál pályakerékpáros világbajnok, Kelland O’Brien felelhetnek majd a sprintfelvezetésekért, míg a hegyek között a 22 éves ausztrál tehetség, Rudy Porter próbálhat szerencsét.

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 20 csapat részvételével.