logo
blog single

Cancellaraék újra Magyarországon!

2023-ban a verseny egyik legkellemesebb meglepetése volt a Tudor Pro Cycling Team, amely még erősebb kerettel és még nagyobb ambíciókkal tér vissza a 45. Tour de Hongrie mezőnyébe.

A svájci ProTeam a helyi utánpótlásképző egyesület, a Swiss Racing Academy alapjaiból nőtte ki magát. A csapat három évet töltött el kontinentális szinten, ezalatt pedig olyan versenyzőket adott a nemzetközi elitbe, mint az időfutam Európa-bajnok Stefan Bissegger, vagy a Giro d’Italia-szakaszgyőztes Mauro Schmid.

A csapatot 2022-ben karolta fel a négyszeres világ- és kétszeres olimpiai bajnok Fabian Cancellara, aki a svájci óragyárral, a Tudorral karöltve egy év alatt a ProTeamek sorába emelte őket. Első szezonjuk rögtön kiemelkedően sikerült: 11 profi győzelmükből hetet is ProSeries szinten jegyeztek. A legemlékezetesebb pillanatokat a holland sprinter, Arvid de Kleijn szállította, aki a Milánó-Torinón és a Német Körversenyen is aratott diadalt.

Yannis Voisard (jobbra) a 2023-as pécsi befutónál

A csapat remekléséből a Tour de Hongrie sem maradhatott ki. Bár a világsztárokkal teletűzdelt mezőnyben nem számított egyértelműen esélyesnek, a fiatal svájci hegyimenő, Yannis Voisard egy tökéletesen időzített támadással győzni tudott a dobogókői királyszakaszon, az összetettben pedig az előkelő harmadik helyet szerezte meg. A sprintekben a 23 éves Maikel Zijlaard villogott: a fiatal holland Szentgotthárdon hatodikként, Keszthelyen ötödikként ért célba. 

Alberto Dainese (balra) egy hajszállal maradt le a szakaszgyőzelemről 2021-ben Nagykanizsán

A Tudor a következő szezonra nem csak meg tudta tartani feltörekvő sztárjait, de remek versenyzőkkel erősített az átigazolási piacon. Kiemelt sprinterként csatlakozott a kerethez például a 25 éves Alberto Dainese: az olasz versenyző a Giro d’Italián és a Vueltán is nyert már szakaszt, ráadásul a Tour de Hongrie-n is megfordult: 2021-ben másodikként ért célba a nagykanizsai befutón.

Roland Thalmann szökésben a 2020-as Tour de Hongrie királyszakaszán, még a Team Vorarlberg színeiben

Szintén friss érkező a klubnál a 2021-es La Vuelta a Espana hegyi trikósa, az ausztrál Michael Storer; a kiváló német felvezetőember, Alexander Krieger; vagy honfitársa, a WorldTour-egynapos győzelemmel is rendelkező Marius Mayrhofer. Utóbbi 2022-ben futott remek Tour de Hongrie-t: a DSM versenyzőjeként három alkalommal is a legjobb tíz között zárt. Szintén régi ismerős a Magyar Körversenyről a 2021-es kiadás 12. helyezettje, Luc Wirtgen; a 2020-ban csaknem hegyi trikót szerző Roland Thalmann, vagy a korábbi dán bajnok, Alexander Kamp is. 

Matteo Trentin a 2023-as Volta ao Algarvén (forrás: Sprint Cycling Agency, UAE Team Emirates)

A legnevesebb érkező ugyanakkor minden kétséget kizáróan az a Matteo Trentin, aki az UAE Team Emirates sorát hagyta el a svájciakért. A rutinos olasz klasszis nyolc háromhetes szakaszgyőzelemmel rendelkezik, ráadásul tagja annak a nagyon szűk elitnek, akik a Girón, a Vueltán és a Tour de France-on is diadalmaskodni tudtak egy-egy etapon. Trentin emellett nyert már Európa-bajnokságot (2018, Glasgow), ráadásul egy világbajnoki ezüstérme is van 2019-ből. Leginkább a hosszú, nehéz körülmények között megrendezett, de kevés szintet tartalmazó versenyeket szereti: fantasztikus állóképességekkel rendelkezik, végsebessége 34 évesen sem rossz, a legnagyobb egynaposokon pedig továbbra is fontos tényező.

Maikel Zijlaard a 2023-as Tour de Hongrie budapesti szakaszán

A Tudor hivatalos jelentkezéséhez egy előzetes keretet is kijelölt, melyben kiváló sprinterek és hegyi menők egyaránt helyet kaptak. Síkon a már említett Arvid de Kleijn lehet a kapitány, aki hat profi győzelemmel zárta az idei évet, ráadásul WorldTour versenyeken is bizonyított a legjobbak ellen. De Kleijn nem elsőbálozóként érkezik Magyarországra: 2022-ben a Human Powered Health csapatában próbált szerencsét. A székesfehérvári nyitónapon rögtön a legjobb tíz között zárt, másnap azonban bukásba keveredett, így idő előtt volt kénytelen feladni a viadalt. A felvezetésekben a fantasztikus Maikel Zijlaard mellett a fiatal dán tehetség, Sebastian Kolze Changizi, illetve a svájci időfutam-specialista, Tom Bohli is segítségére lehet de Kleijnnek. 

Yannis Voisard a dobogókői pódiumon szakaszgyőzelme után (2023)

A hegyek között egy régi ismerőssel támad majd a Tudor: Yannis Voisard ugyanis visszatér majd a Tour de Hongrie mezőnyébe! A legutóbbi verseny bronzérmese ráadásul egy erős társait is kap maga mellé Sébastien Reichenbach személyében, aki nyolc évet töltött a WorldTourban, mielőtt a svájci ProTeamhez szerződött 2022-ben. Reichenbach a legjobb tizenöt között zárt a Tour de France-on és a Giro d’Italián is korábban, két éven keresztül pedig Valter Attila csapattársa volt a Groupama – FDJ színeiben, így mindenképp érdemes lesz figyelni a fekete mezesek stratégiáját a hegyekben.

„Tavaly mindannyian meglepődtünk a Tudor kiváló szereplésén, így hatalmas öröm, hogy őket is viszont láthatjuk majd a 2024-es Tour de Hongrie 22 csapata között” – kommentálta a hírt a Tour de Hongrie-t szervező Vuelta Kft. ügyvezetője, Eisenkrammer Károly.

A 44. Tour de Hongrie dobogósai (balról jobbra): Ben Tulett (INEOS Grenadiers), Marc Hirschi (UAE Team Emirates) és Yannis Voisard (Tudor Pro Cycling Team)

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 20 csapat részvételével. Az eddig bejelentett csapatok: