logo
blog single

Újabb WorldTeam a mezőnyben – jön a Team dsm-firmenich PostNL!

2023-ban a Tour de Hongrie egyik főszereplője volt a holland csapat, mely megújult névvel és kerettel, de változatlan célokkal vághat neki a 45. Magyar Körversenynek.

A Team dsm-firmenich PostNL jogelődje, a Shimano - Memory Corp 2005-ben egy holland-japán koprodukció eredményeképp jött létre prokontinentális csapatként, első szezonjukat pedig rögtön kilenc győzelemmel zárták, leginkább a fiatal Stefan Schumacher remeklésének köszönhetően. A Shimano egészen 2014-ig maradt névadó szponzorként a csapat mellett, ezt követően Team Giant, Team Sunweb, majd Team DSM néven találkozhattunk velük.

A Team DSM a 2023-as Tour de Hongrie csapatbemutatóján

A holland együttes 2013-ban lépett WorldTour szintre, legnagyobb sikereiket pedig 2015-ben és 2017-ben érték el: előbb John Degenkolb zárt elsőként két tavaszi Monumentumon, a Milánó-Sanremón és a Paris-Roubaix-n, majd Tom Dumoulin győzött a Giro d’Italián. Soraikat mellettük olyan klasszisok erősítették, mint a 14 Tour de France-szakaszgyőzelemmel rendelkező Marcel Kittel, vagy a francia körversenyen zöld trikót is jegyző világbajnoki ezüstérmes, Michael Matthews. 

Alberto Dainese (balra) éppencsak lemaradt a szakaszgyőzelemről Nagykanizsán (2021)

A DSM 2021-ben debütált a Magyar Körversenyen. Olasz sprinterük, Alberto Dainese a nagykanizsai befutón centikre volt a szakaszgyőzelemtől, végül azonban nem ő, hanem a BORA-hansgrohe versenyzője, Jordi Meeus ünnepelhette első sikerét a Tour de Hongrie-n. Dainese a budapesti befutón egy újabb top 10-es helyezéssel örvendeztette meg csapatát, később pedig a Giro d’Italián is tudott befutót nyerni.

A Team DSM a 2022-es Tour de Hongrie rajtja előtt

Egy évvel később egy meglehetősen rutintalan, fiatal sorral tért hozzánk vissza az együttes. Bart Hordijk és Patrick Eddy számára biztosan maradandó élménnyel szolgált a magyar kiruccanás, ugyanis karrierjük során először tekerhettek ilyen magas szintű versenyen. A csapat csendes Tourt futott: legjobb eredményeiket a német Marius Mayrhofer érte el, aki Székesfehérváron kilencedikként, Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán nyolcadikként érkezett a célba.

Max Poole harmadikként ért célba Pécsett Marc Hirschi és Ben Tulett mögött (2023)

2023-ban ismét a fiatalokról szólt a DSM Tourja. A keszthelyi sprintbefutón a 21 éves Casper van Uden ért el egy kiváló negyedik helyezést, a hegyekben pedig két húszéves brit, Max Poole és Oscar Onley villogott. A két legnehezebb etapon az Ineos és az UAE mellett a DSM irányította a történéseket. Pécsett Onley korai támadása veszélyesnek tűnt, az utolsó körre azonban összezárt a mezőny, így ő ötödikként, Poole pedig harmadikként ért célba. Mivel a sárga trikó elérhető távolságban maradt, másnap számos támadással próbálkoztak a Pilisben, a svájci Marc Hirschi azonban minden akciójukat követte. Poole végül negyedikként, Onley hatodikként zárt az összetettben.

Fabio Jakobsen emlékezetes győzelme a 2023-as Tour de Hongrie második szakaszán, Keszthelyen

Az elmúlt egy év mozgalmasan telt a DSM háza táján. A távozók táborát erősítette többek között Dainese, Mayrhofer, Sam Welsford, Andreas Leknessund, Marco Brenner vagy Harm Vanhoucke. Ugyanakkor nem csak új szponzorok érkeztek a DSM-mel összeolvadó Firmenich, illetve a PostNL képében, de új versenyzők egész armadája is. Közülük kiemelkedik a hatszoros háromhetes szakaszgyőztes Fabio Jakobsen. A holland 2022-ben a Soudal Quick-Step versenyzőjeként Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán diadalmaskodott, illetve a verseny zöld trikóját is megszerezte. Egy évvel később Keszthelyen aratott emlékezetes győzelmet az Európa-bajnoki trikóban, szakadó esőben, a sprintersztárok között szlalomozva. Jakobsen a hírek szerint Giro-Tour duplára készül, így idén őt biztosan nem láthatjuk viszont a versenyen. 

A keret azonban Jakobsen mellett is hemzseg az izgalmas nevektől. Szintén új érkező például a francia Warren Barguil, aki két szakaszgyőzelmet és egy hegyi trikót is szerzett már a Tour de France-on. A csapat emellett megtartotta a már említett Degenkolbot, a 2016-os Tour de France ezüstérmesét, Romain Bardet-t, illetve az Onley, Poole, van Uden hármast is. A Team dsm-firmenich PostNL így kiváló esélyekkel szállhat harcba első győzelméért a Tour de Hongrie-n.

A Team dsm-firmenich PostNL 2024-es csapata, immár az új mezben (forrás: Team dsm-firmenich PostNL)

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 20 csapat részvételével. Az eddig bejelentett csapatok: