UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

A Youtube-ról a Tour de Hongrie-ra

Az országúti kerékpársport legkülönlegesebb csapatának vezetősége 2019-ben még vlogot gyártott arról, hogy pizzát osztogat a versenyzőknek a Champs Élysées-n. 2024-ben már a világ legjobb csapatai között bizonyíthat a TDT – Unibet Cycling Team, mely a Tour de Hongrie-n is rajthoz áll majd!

(borítókép: Tomáš Kopecky győzelmet ünnepel a Kreiz Breizh Elites harmadik szakaszán. Forrás: Tour de Tietema)

Amikor Bas Tietema, Josse Wester és Devin van der Wiel alig négy évvel ezelőtt vlogként dokumentálták szurkolói útjukat a Tour de France-on, talán ők maguk sem gondolták volna, milyen elképesztő ívet futhat be a közös projektjük. A három hobbibringás közül Bas volt a legtehetségesebb: 2014 és 2016 között a BMC utánpótlássorában olyan versenyzőkkel tekert együtt, mint Stefan Küng, Dylan Theuns vagy Pavel Sivakov. Később egy szezont a profik között is lehúzott: 2022-ben a Bingoal WB szerződtette, a csapat színeiben pedig részt vehetett a Paris-Roubaix-n is.

Bas Tietema a Bingoal Pauwels Sauces WB versenyzőjeként. (Forrás: de Volkskrant; 2022)

Tietema és barátai természetesen az egész kalandot dokumentálták vlogjukon, mely napról napra egyre ismertebb lett. Holland nyelvű, angolul feliratozott videóikban továbbra is állandó vendégek maradtak a világ legnagyobb kerékpárversenyein. Időnként egykerekező-bajnokságot rendeztek a Tour de France-on, máskor dalt írtak Primoz Roglicról, kosárlabdáztak Tadej Pogacarral, vagy pizzával kínálták Jonas Vingegaard-t. A Tour de Tietema Youtube-csatorna eközben elérte a 170 ezer feliratkozót – összehasonlításképp, a sportágat domináló Jumbo-Visma 56, az UAE Team Emirates 16 ezer követővel rendelkezik a platformon.

2023-ban Tietema, Wester és van der Wiel életre hívták kontinentális kerékpárcsapatukat, a TDT – Unibet Cycling Teamet. Bár az elképzelés viccesnek tűnhet, a TDT határozottan rácáfolt a kétkedőkre. Első győzelmüket már júniusban megszerezték, ráadásul ProSeries szinten: a ZLM Tour első szakaszán a belga Yentl Vandevelde ért haza egy 177 kilométeres szökésből! A csapat ezután további két UCI-győzelmet szerzett, a belga és holland 1.1-es versenyeken pedig visszatérő vendégek voltak az élmezőnyben. A legjobb teljesítményt a 23 éves belga sprintertehetség, Davide Bomboi nyújtotta, aki nyolc alkalommal is a legjobb tíz között zárt a szezonban. A frieslandi egynaposon (1.1) Jasper Philipsen és Olav Kooij mögött ráadásul dobogóra is állhatott. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) világranglistáján a TDT (első szezonjában!) az ötödik legjobb független kontinentális csapat lett Európában. Tietema 2023-ban még maga is elindult egy-két versenyen, a szezon végeztével azonban szögre akasztotta a sisakját. 2024-ben kizárólag a szakmai stáb munkáját erősíti majd.

A 2023-as Elfstedenrace dobogósai (balról jobbra): Olav Kooij (Jumbo - Visma), Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck), Davide Bomboi (TDT - Unibet). (Forrás: SprintCycling)

A sikereknek köszönhetően a szintlépés nem maradt el: a klub egy rendkívül aktív átigazolási időszakban Európa legjobb kontinentális versenyzőit tudta megszerezni, így már ProTeamként vághat neki a 2024-es évnek! Tietema elmondása szerint a versenyzők reputációját teljesen figyelmen kívül hagyták az átigazolásoknál, és analitikai alapokon igyekeztek az európai mezőny legnagyobb, alig ismert tehetségeit megszerezni. „Olyan volt, mintha hús-vér emberekkel ProCyclingManager-eznénk” – foglalta össze a mozgalmas időszakot a csapatvezető, aki azonban itt nem állna meg: céljuk a Tour de France-indulás kiharcolása 2026-ra! 

Adam Toupalík cseh bajnoki trikóban a 2020-as Tour de Hongrie-n.

Az igazán sokoldalú keretet öt holland, négy belga, három dán és francia, két cseh és brit, illetve egy norvég kerekes alkotja. A legismertebb a korábban WorldTour-szinten is megforduló Andreas Stokbro, de a magyar nézők Adam Toupalík nevével is találkozhattak már. A 27 éves korábbi cseh bajnok a Visegrád 4 Kerékpárverseny kétszeres címvédője: 2022-ben és 2023-ban is ő ért elsőként célba Pannonhalmán! Az Elkov-Kasper csapatával korábban a Tour de Hongrie-n is megfordult: 2020-ban az esztergomi nyitószakaszt harmadikként zárta.

A TDT - Unibet Cycling Team sora a 2023-as Fyen Rundt rajtjánál. (Forrás: Wikipedia)

A csapat kiemelt sprintere a már említett Davide Bomboi, az emelkedőkön pedig egy brit és egy norvég fiatalban bízhatnak. Zeb Kyffin a szeptemberi Brit Körversenyen robbant be igazán, ahol a két legnehezebb etapot hetedikként zárta, összetettben pedig a hatodik pozíciót szerezte meg. A mindössze huszonkét esztendős Cedric Bakke Christophersen két másik ProSeries viadalon villogott: a Csinghaj-tavi Körversenyen hetedik, az Arctic Race of Norway-en tizedik lett összetettben.

A TDT - Unibet Cycling Team 2023-as kerete. (Forrás: Tour de Tietema)

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 20 csapat részvételével. Az eddig bejelentett csapatok: