UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

Újabb legenda a mezőnyben – Peter Sagan a Tour de Hongrie-n!

A háromszoros világbajnok szlovák klasszis bár a legmagasabb szinten felhagyott az országúti kerékpározással, az olimpiai hegyikerékpáros felkészülés jegyében továbbra is részt vesz néhány európai versenyen. Ezek legnívósabbika a Tour de Hongrie lesz.

Ha a 2010-es évek legjobb kerékpárosát keressük, megkerülhetetlen Peter Sagan neve. A zsolnai születésű szupersztár húszévesen robbant be a nemzetközi elitbe, amikor élete első profi szezonjában a Párizs-Nizza és a Tour de Romandie WorldTour versenyein szakaszgyőzelmekkel köszönt be. 2011-ben a Vueltán első háromhetes etapsikereit is megszerezte, 2012-ben pedig elindult példátlan sorozata: nyolc év alatt hétszer hódította el a pontverseny győztesének járó zöld trikót a Tour de France-on! A tökéletes szériát 2017-ben egy emlékezetes pillanat hiúsította meg: a negyedik szakasz befutójánál Mark Cavendisht tolta fel a kordonra, amiért kizárták a versenyből. Cavendish szintén ott lesz idén a 45. Tour de Hongrie mezőnyében.

Peter Sagan (világbajnoki trikóban) tizenkét Tour de France-szakaszgyőzelme egyikét ünnepli (Longwy, 2017). Forrás: Cyclist

Sagan tekintélyt parancsoló eredménysorából még egy, történelmi léptékben is példátlan tette emelkedik ki: 2015 és 2017 között zsinórban háromszor nyerte meg az országúti világbajnokság mezőnyversenyét! Teljesítménye értékét tovább fokozza, hogy mindezt nagyon eltérő körülmények között vitte véghez: Richmondban egy kockaköves versenyen szólóban ért haza, Dohában egy forró, oldalszeles nap végén győzött sprintben, Bergenben pedig egy hideg, rövid emelkedőkkel tarkított verseny végén tudott nyerni. Ilyen eredmények mellett szinte csak mellékes a 121 profi győzelem, a két monumentum (2016 Flandria és 2018 Paris-Roubaix), a 18 háromhetes etapsiker vagy azok a ponttrikók, melyeket a Girón és a Vueltán szerzett.

(forrás: Pierre Baguette Cycling)

Sagan 2023-ban jelentette be, hogy felhagy a legmagasabb szintű országúti kerékpározással, és fókuszát a párizsi olimpia felé fordítja, ahol hegyikerékpározásban szeretne bizonyítani. Ennek ellenére Sagan nem fordult el teljesen a számára oly sok sikert hozó szakágtól: 2024-ben a szlovák Pierre Baguette Cycling kontinentális csapatában gyűjtheti a versenykilométereket a felkészülés jegyében. A csapat egyik sportigazgatója bátyja, Juraj, aki maga is profi országúti versenyző volt 2010 és 2022 között. Bár Peter az elmúlt hetekben szívproblémákkal küzdött és már a második műtétje vár rá, a szezonra vonatkozó tervei egyelőre változatlanok.

A Pierre Baguette 2024-es csapata a Brda-Collio egynaposán (forrás: Pierre Baguette Cycling)

A csapat RRK Group – Pierre Baguette – Benzinol néven jelent meg a kontinentális térképen 2023-ban, célja pedig elsősorban az volt, hogy versenylehetőséget biztosítson a fiatal szlovák és cseh tehetségeknek. A keretben mentorálási céllal néhány idősebb és ismertebb kerékpáros is helyet kapott. Közéjük tartozott a Tour de Hongrie-szakaszgyőztes Marek Čanecký, aki 2015-ben Kecskeméten ünnepelhetett a célban, majd két napig a sárga trikót is viselhette. A háromszoros szlovák időfutambajnok, aki 2016-ban Pannonhalmán is nyerni tudott a V4 Kerékpárversenyen, tavaly döntött a visszavonulás mellett.

Marek Čanecký győzelme a 2015-ös Tour de Hongrie második szakaszán

Sagan mellett a keret legismertebb aktív versenyzője egy másik rutinos korábbi TdH-résztvevő, a cseh Tomas Kalojiros, aki 2019-ben járt hazánk körversenyén. A korábbi cseh bajnoki ezüstérmes emellett a 2017-es V4 Kerékpárverseny negyedik helyezettje, de a Gemenc Grand Prix mezőnyében is tiszteletét tette már.

A fiatalok közül honfitársát, Martin Voltrt érdemes kiemelni, aki összetett negyedik helyezett és a legjobb U23-as versenyző volt a Dina Márton győzelmével végződő Tour of Malopolskán, második lett a Gemenc Kupa hegyi pontversenyében, győzött a Pálinkás Csaba Memorialon, valamint sikerrel teljesítette a Szlovén Körverseny ProSeries viadalát is. A szlovákok közül a junior országos bajnok Tomáš Sivokban lehet a legnagyobb potenciál, aki a sérülés miatt szinte teljesen kihagyott 2023-as szezont megelőzően kimagasló eredményeket ért el a legnagyobb U19-es versenyeken.

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor. Az eddig bejelentett csapatok: