logo
blog single

Új nevek, régi célok – ismét Magyarországon a Lidl – Trek!

Kiemelkedően sikeres átigazolási időszakot tudhat maga mögött a tavaly év közben nevet váltó amerikai WorldTeam, mely a világ egyik legerősebb csapatává nőheti ki magát 2024-ben. A kétszeres Tour de Hongrie-szakaszgyőztes klub immár ötödik alkalommal látogat a Magyar Körre.

Bár a Trek kerékpárgyártóként már az 1970-es évek óta részese a sportág körforgásának, független csapatként csak 2011-ben csatlakozott a sportághoz. A debütálást azonban nem aprózták el: a kerethez rögtön csatlakozott a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Fabian Cancellara, az ekkor még fiatal tehetségnek számító későbbi olimpiai ezüstérmes, Jakob Fuglsang, illetve a Tour de France-címvédő Andy Schleck és bátyja, Fränk. A Trek az elmúlt tizenhárom évben győzött már háromhetesen, Milánó-Sanremón, Flandrián, Paris-Roubaix-n és Lombardián is. 2019-ben ők adták a világbajnokot a dán Mads Pedersen révén, de tekert náluk Alberto Contador, Andreas Klöden, Ryder Hesjedal, John Degenkolb, Richie Porte, vagy Vincenzo Nibali is.

A 2020-as Tour de Hongrie dobogósai (balról): Quinn Simmons (Trek - Segafredo), Valter Attila (CCC Team), Damien Howson (Mitchelton - Scott)

Az amerikaiak az első WorldTour csapatok között, 2020-ban érkeztek meg Magyarországra, és rögtön emlékezetes teljesítménnyel rukkoltak elő. A Tour de Hongrie korábbi szakaszgyőztese, Matteo Moschetti Hajdúszoboszlón második, Nyíregyházán negyedik lett a sprintben, a junior világbajnok Quinn Simmons pedig Valter Attila mögött másodikként zárt a Kékestetőn és összetettben is.

Edward Theuns győzelme Budapesten (2021)

2021-ben aztán megszületett az első győzelem is: a budapesti zárónap végén Edward Theuns ünnepelhetett a Hősök terén. Egy nappal korábban az ifjú reménység, Antonio Tiberi villogott: Damien Howson és Ben Hermans mögött harmadikként ért célba a Kékestetőn, ennek köszönhetően pedig az összetettben is bronzérmes lett.

Antonio Tiberi a Kékestetőn (2022)

Tiberi egy évvel később még magasabbra emelte a lécet, és át is ugrotta: egy ikonikus hajrával az utolsó métereken kerülte ki az ír Eddie Dunbart, és győzött Magyarország legmagasabb hegyén. Balszerencséjére eredménye nem járt kedvező összetett helyezéssel, ugyanis 12 perces időhátrányt gyűjtött össze az oldalszeles második szakaszon. A csapat kiemelt sprintere ismét Moschetti volt, aki ötödik lett Székesfehérváron és hatodik Hajdúszoboszlón.

A belga kerékpársport egyik legnagyobb reménysége, Thibau Nys a Tour de Hongrie csapatbemutatóján (2023)

A 2023-as Magyar Körverseny az együttes egyik utolsó viadala volt Trek – Segafredo néven, a Tour de France-ra ugyanis már Lidl – Trekként utaztak el. A fehér-piros mezesek közül leginkább a korosztályos cyclo-cross világbajnok és országúti Európa-bajnok Thibau Nys villogott: a keszthelyi sprintben hatodik lett, a dobogókői befutón pedig a szökevény Yannis Voisard mögött ő nyerte a mezőnyhajrát a második helyért.

A keret jelentős vérfrissítésen esett át az átigazolási időszakban. Ide igazolt például a 2023-as Giro d’Italia ponttrikósa, Jonathan Milan; a pályán olimpiai és világbajnok Simone Consonni; a mezőny egyik leghasznosabb segítőjeként számontartott Tim Declercq; vagy olyan kiemelkedő képességű hegyimenők, mint Sam Oomen, Carlos Verona, és Andrea Bagioli. És akkor még a 2020-as Giro d’Italia győztesét, Tao Geoghegan Hartot nem is említettük.

Bár Tiberi még szezon közben, a korábbi Tour de Hongrie-szakaszgyőztes sprinter, Jon Aberasturi pedig annak végeztével távozott, így is szép számmal találunk a keretben olyan versenyzőket, akik kötődnek a Magyar Körversenyhez. Közéjük tartozik a Simmons, Theuns, Nys hármas, de említhetnék az osztrák Patrick Konradot is, aki Tour de France-szakaszgyőztesként, Giro d’Italia hetedik helyezettként érkezett hazánkba 2022-ben, és zárt nyolcadikként összetettben. A spanyol Juan Pedro López még 2019-ben járt nálunk, három évvel azelőtt, hogy a rózsaszín trikót magára öltötte volna a Giro d’Italián – akkor Dina Marci csapattársaként hatodik lett a végelszámolásnál.

A 2017-es Tour de Hongrie hegyi trikósa, Amanuel Ghebreigzabhier

Egyikük sem rendelkezik azonban olyan impresszív eredménysorral a Tour de Hongrie-ról, mint az eritreai Amanuel Ghebreigzabhier. A korábbi Afrika-bajnok kerékpáros 2017-ben a Dimension Data színeiben indult nálunk, és a prológot leszámítva minden etapon a legjobb tíz között zárt! Erőfeszítéseit az összetett hatodik helyével és a hegyi pontverseny győzelmével koronázta meg.

A csapat régi ismerőseink mellett legnagyobb sztárjait is megtartotta az új szezonra. Korunk egyik legjobb egynapos specialistája, a dán Mads Pedersen kiváló évet tudhat maga mögött: 2023-ban szakaszt nyert a Tour de France-on, harmadik lett a Flandrián és éppen lemaradt a dobogóról a világbajnokságon vagy a Roubaix-n. Honfitársa, a svájci kör friss győztese, Mattias Skjelmose a jövő kiemelkedő összetett esélyese lehet. Szintén a csapatnál maradt a Tour de France hegyi trikósa, Giulio Ciccone; a Lombardia-győztes Bauke Mollema; illetve a Sanremo- és Omloop-győztes Jasper Stuyven is. Ebben a névsorban egyértelműen megvan a kellő potenciál ahhoz, hogy a Lidl – Trek 2024-ben a teljes országúti mezőny egyik legmeghatározóbb csapatává váljon.

A Lidl - Trek csapata 2024-ben (forrás: Lidl - Trek)

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 20 csapat részvételével. Az eddig bejelentett csapatok: