UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

Mareczko visszatér – újabb ProTeam debütál a Tour de Hongrie-n!

A lehető legerősebb sorával érkezhet Magyarországra a Giro d’Italiáról ezúttal lemaradó olasz ProTeam. A Corratec – Vini Fantini a korábbi zöld trikós Jakub Mareczkóval a sprintekben, az ukrán Mark Padunnal pedig a hegyeken szállna harcba a győzelemért.

A Corratec egy meglehetősen fiatal csapat, melynek történetét Serge Parsani nevével kell kezdenünk.  Parsani 1974 és 1983 között tíz évet húzott le a Bianchi színeiben országúti versenyzőként, miközben a Tour de France-on és a Giro d’Italián is nyert szakaszt. A jelenleg 71 éves olasz sportvezető 1993 óta dolgozik a kerékpársport elitjében sportigazgatóként (megfordult többek között az MG Maglifico, a Mapei, a Quick-Step vagy a Katusha csapatánál is), 2022-ben pedig egy új olasz kontinentális klub vezetésével bízták meg. 

Dusan Rajovic a 2019-es Tour de Hongrie dobogóján Esztergomban

A bordó mezesek rögtön első szezonjukban 12 profi győzelmet szereztek. Ezek többségét az azóta a Bahrain – Victorious csapatát erősítő szerb bajnok, Dusan Rajovic szállította, aki már maga is megjárta a Tour de Hongrie-t: 2019-ben harmadik lett az esztergomi befutónál.

2023-ban a Corratec ProTeam szintre lépett, és a Giro d’Italián is bemutatkozhatott. Bár a lényegesen erősebb versenynaptárban már csak négy győzelem jött össze, bizakodásra okot adó pillanatokból nem volt hiány: Karel Vacek néhány méterrel maradt le a szakaszgyőzelemről a Giro hetedik etapján, Davide Baldaccini dobogósként zárt a Csinghaj-tavi Körverseny (2.Pro) összetettjében, az argentin Germán Nicolas Tivani pedig a Reggio Calabria egynaposán volt nagyon közel az elsőséghez.

2024-ben a Vini Fantini szponzori csatlakozása mellett rengeteg új versenyző is érkezett az olasz klubhoz. Mivel a Giro d’Italia ezúttal kimarad a csapat programjából, a Tour de Hongrie-ra az egyik legerősebb potenciális sorukkal érkeznek majd – legalább is erről tanúskodik a Corratec előzetes kerete.

A 2020-as Tour de Hongrie pontversenyének győztese: Jakub Mareczko

A hét kiemelt név egyike kifejezetten ismerős lehet a Magyar Körverseny rajongóinak: ő Jakub Mareczko. A lengyel származású olasz sprinter 2020-ban Valter Attila csapattársaként, a CCC színeiben nyert három szakaszt és egy zöld trikót a Tour de Hongrie-n. Mareczko azóta megjárta az Alpecint is, 2023 őszén írt alá a Corratechez – jelenleg a negyedik Tour de Hongrie-jára készül.

Mareczko két alkalommal is nagyon közel járt a háromhetes szakaszgyőzelemhez (két ezüstje van a Giro d’Italiáról), két TdH-ra készülő honfitársa azonban már tudja, milyen érzés a győzelem a legrangosabb többnaposokon. Valerio Conti és Kristian Sbaragli egyaránt a Vueltán nyertek etapot – előbbi 2016-ban szökésből, utóbbi 2015-ben egy kisebb csoportos sprintből. Sbaragli Mareczko felvezetőembere lehet, Conti pedig az emelkedőkön bizonyíthat majd.

Mark Padun a Gran Camino dobogóján 2023-ban (fotó: Luis Gómez/Sprint Cycling)

A névsor legkiemelkedőbb hegyi specialistája az ukrán Mark Padun, aki az EF WorldTour-mezét cserélte a Corratecére. Padun nyert már szakaszt a Dauphinen, a Tour of the Alpson és a Gran Caminón, de a Giro d’Italiáról is van már dobogós helyezése – topformában akár az összetett győzelemért is harcba szállhat a Tour de Hongrie-n.

Az említettek mellett Davide Baldaccini, Alessandro Iacchi és Lorenzo Quartucci a tagjai a Corratec előzetes keretének – az egyetlen igazán neves kimaradó az Intermarchétól igazolt Niccolo Bonifazio. Bár az olaszok történetük első Magyar Körversenyére készülnek, a felsorolás ismeretében akár a verseny kellemes meglepetései közé is tartozhatnak majd.

A Corratec - Vini Fantini csapata a Tirreno-Adriaticón (forrás: Corratec - Vini Fantini)

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor. Az eddig bejelentett csapatok: