UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

Ismét a mezőnyben az INEOS Grenadiers!

Tavaly Tour de France-győztessel és olimpiai bajnokkal a soraiban érkezett a Magyar Körversenyre a brit szupercsapat, mely Ben Tulett révén éppen csak lemaradt a címvédésről. 2024-ben ismét a győzelemért szállhat harcba az INEOS Grenadiers!

A kerékpársport szerelmeseinek biztosan nem kell bemutatnunk az INEOS csapatát. A korábban Team Sky néven futó egyesület mindent megnyert, amit a sportágban csak lehetséges: hét Tour de France, három Giro d’Italia, két Vuelta a España, három Monumentum, két világranglista elsőség és négy világbajnoki cím szerepel a nevük mellett. A csapat mezét olyan legendák viselték, mint Bradley Wiggins, Chris Froome vagy Mark Cavendish.

Egan Bernal a 2023-as Tour de Hongrie-n

A jelenlegi keret legizgalmasabb története minden kétséget kizáróan Egan Bernalé. A 2019-es Tour de France, illetve a 2021-es Giro d’Italia összetett győztese horrorisztikus edzésbalesetet szenvedett 2022 januárjában, melyben csaknem életét vesztette. Bernal nyolc hónapnyi rehabilitációt követően, elképesztő akaraterőnek tanúbizonyságot téve tért vissza a profi mezőnybe, tavaly pedig a Magyar Körverseny történetének első olyan résztvevője lett, aki sárga trikót húzhatott magára a Champs Elysées-n.

A kolumbiai rendkívül aktívan versenyzett a Tour de Hongrie-n: több támadással is próbálkozott, az összetettben pedig nyolcadikként zárt. Formája azóta is felfelé ívelő pályát mutat: a Katalán Körversenyen csaknem 3 év után állhatott ismét WorldTour többnapos dobogójára, miután harmadik lett Tadej Pogačar és Mikel Landa mögött. A 2024-es szezon egyik legnagyobb kérdése, hogy visszatérhet-e még korábbi sikerei szintjére.

Az INEOS-nak Bernal mellett is megvannak a maga sztárjai. A walesi Geraint Thomas maga is Tour de France-győztes, ráadásul a 2023-as Giro d’Italiát is a dobogón zárta. Filippo Ganna regnáló egyórás világcsúcstartó és kétszeres időfutam-világbajnok, Tobias Foss szintén világbajnoka a számnak, Joshua Tarling pedig az aktuális Európa-bajnok. A lengyel Michal Kwiatkowski olyan rangos egynaposok sorát nyerte meg, mint a világbajnoki mezőnyverseny, a Milánó-Sanremo, az Amstel Gold Race, a Strade Bianche, a Donostia San Sebastian vagy az E3 Classic. A keret igazi kerékpáros polihisztora ugyanakkor Tom Pidcock: a fiatal brit hegyi kerékpározásban olimpiai bajnok (2021), cyclo-crossban világbajnok (2022), országúton pedig Strade Bianche-győztes és Tour de France-szakaszgyőztes.  

Elia Viviani a 2022-es Tour de Hongrie rajtja előtt

És akkor még nem is beszéltünk a csapat sprinterklasszisáról, Elia Vivianiról, aki 2022-ben a Tour de Hongrie történetének egyik legnagyobb sztárjaként érkezett Magyarországra. A pályán omnium olimpiai bajnok, országúton kilencszeres háromhetes szakaszgyőztes nem is okozott csalódást: rögtön a nyitónapon második lett Olav Kooij mögött. Hajdúszoboszlón egy bukás, Nyíregyházán pedig a rossz helyezkedés babrált ki az olasszal, Kazincbarcikán azonban ismét harcban volt a legjobbakkal, és ötödikként ért célba.

A 2022-es Tour de Hongrie győztese, az ír Eddie Dunbar

Az INEOS elsőszámú célja ugyanakkor az összetett megnyerése volt. A mindössze öt fővel érkező csapatban mindenkire kulcsszerep hárult ennek végrehajtásában: Kim Heiduk és Andrey Amador kirobbanthatatlanok voltak a mezőny éléről az etapok korai szakaszában, a Kékestető emelkedőjén pedig Ben Turner diktált óriási tempót felfelé, tökéletesen előkészítve a támadást a csapat kapitányának, az ír Eddie Dunbarnak. Bár az akció elsöprő erejűnek tűnt, ahogy korábban sokan mások, úgy Dunbar is alábecsülte a Kékestető utolsó kilométereinek meredekségét, így a célvonalon emlékezetes módon kerülte ki őt Antonio Tiberi (Trek – Segafredo). Az olasz azonban tizenkét perces hátrányt gyűjtött be az oldalszeles második szakaszon, így az összetettben végül kifizetődött az INEOS munkája: Eddie Dunbar lett a 43. Magyar Kerékpáros Körverseny győztese.

Ben Tulett, a 2023-as Tour de Hongrie második helyezettje

Egy évvel később ismét a verseny legnagyobb favoritjai között tarthattuk számon az INEOS-t, ám nem az előzetesen várt Egan Bernal, Luke Plapp kettős volt harcban a győzelemért, hanem egy kevésbé ismert brit, Ben Tulett. A 21 éves tehetség a harmadik szakaszon, a pécsi Bárány úton lendült támadásba, Marc Hirschi kontráját azonban nem bírta követni, így másodikként ért célba. Másnap a csapat mindent megtett a sikerért: a Pilis kaptatóin Elia Viviani és Michael Leonard sokat dolgozott, Tulett, Bernal és Jhonatan Narváez pedig rengeteg támadással próbálkozott, Hirschi azonban mindegyiket átvészelte, így a fiatal angolnak a dobogó második foka jutott a végelszámolásnál.

Bár idén Dunbar és Tulett sem az INEOS színeiben teker (előbbire a Jayco AlUla, utóbbira a Visma | Lease a Bike csapott le), a klub számára idén sem lehet más a cél a Tour de Hongrie-n, mint a végső győzelem.

A 45. Tour de Hongrie versenyére 2024. május 8. és 12. között kerül sor, várhatóan 20 csapat részvételével. Az eddig bejelentett csapatok: