logo
blog single

15 versenyző, akikre a Tour de Hongrie-n érdemes figyelned – III. rész

Legújabb cikksorozatunkban összegyűjtöttük nektek azokat a versenyzőket, akik a legnagyobb izgalmakat és a legkülönlegesebb történeteket szolgáltathatják a 44. Magyar Körverseny során. A harmadik részben olyan bringásokra fókuszálunk, akik sem a sárga, sem a zöld trikó tekintetében nem számítanak egyértelmű esélyesnek, ám más okokból a verseny kiemelt sztárjai lehetnek.

Thibau Nys (belga, Trek – Segafredo)

(borítókép forrása: cyclingnews/Getty Images)

A mindössze 20 éves belga fiatalembert a következő Wout van Aertként szokás emlegetni: egy korosztályos cyclo-cross világbajnok, aki az emelkedőkön, a kockaköveken, a sprintekben és időfutamon is remek eredményekkel rendelkezik – még ő maga sem tudja igazán, hogy sprinterként, egynapos specialistaként, időfutammenőként, vagy az egyhetesek esélyeseként látja magát a jövőben. Apja, Sven Nys annak idején két világbajnoki címet és hét világkupát is nyert cyclo-crossban, így Thibau mentorálásában is fontos szerepet tölt be.

Országúton 2021-ben találkozhattunk először „a baali kannibál” fiával, aki a Belga Körversenyen, 18 évesen, élete ötödik profi versenynapján már a legjobb tízben zárt. Még ugyanebben a szezonban a mezőny egyik legfiatalabbjaként győzött az U23-as Európa-bajnokságon Trentóban, majd 6. lett a korosztályos világbajnokságon. 2022-ben a Fleche de Sud-ön már első profi győzelmét is megszerezte, a belga körön pedig 3. lett a fiatalok versenyében – le is igazolta a Trek – Segafredo. Az első igazi szenzációját országúton ugyanakkor néhány hete szolgáltatta: a Tour de Romandie WorldTour versenyén második lett egy emelkedőkkel tűzdelt, de sprinttel végződő etapon. A Tour de Hongrie tökéletes áttörési lehetőség lehet számára.

(forrás: Soudal Quick-Step)

Yves Lampaert (belga, Soudal Quick-Step)

Vélhetően segítői szerep vár rá a mezőnyben, nem lehet azonban szó nélkül elmenni a részvétele mellett. Lampaert a sík versenyek specialistája: időfutamokon, kockaköveken, oldalszeles szakaszokon fantasztikus produkciókkal képes előrukkolni. A 32 éves versenyző 2015-ben került a Quick-Stephez, azóta kétszer győzött a Dwars door Vlaanderenen, de volt dobogós az Omloopon és a Paris-Roubaix-n is. A Kárpát-medencéből is van már versenyzési tapasztalata: 2019-ben ő nyerte a Szlovák Körverseny összetettjét. És azt még nem is említettük, hogy egyike azon kerékpárosok elit csoportjának, akik mindegyik háromhetesen nyertek már szakaszt, legutóbb a tavalyi Tour de France nyitó időfutamán diadalmaskodott.

Bár a Tour de Hongrie emelkedői vélhetően túl nehezek neki, Lampaertra kulcsszerep hárulhat a versenyen. Egyrészt Jakobsen felvezetésének elengedhetetlen tagja, másrészt egy esetleges oldalszélben hatalmas segítség lehet a mezőny szétszakításában – ez pedig a Soudal Quick-Step specialitása, nem csak a Magyar Körön, de a háromheteseken is. Harmadrészt késői önálló akciói izgalmas taktikai dilemmák elé állíthatják a riválisokat.

Dina Márton (magyar, ATT Investments)

A fehér trikó legnagyobb favoritja 2023-ban is Dina Marci. A 2019-es Tour de Hongrie ezüstérmese már hetedszer fordulhat meg a Tour de Hongrie-n, ami viszont újdonság, hogy az említett szereplés óta először csapata egyértelmű kapitányaként számolhatnak vele. Dina 3,5 Kométás szezon után a télen klubot váltott: a cseh ATT Investmentshez igazolt. Az új környezet úgy fest, jót tett neki: bár viszonylag kevés UCI-versenyen láthattuk, a kisebb szlovák és cseh egynaposokon remek eredményeket ért el.

Dina elmondása szerint élete formájában van, a minél jobb eredmények elérésében pedig a teljes sor mögötte állhat majd. Köztük az a Mihkel Raim is, aki már megízlelhette a siker ízét Magyarországon: 2016-ban ő nyerte a Magyar Körversenyt. Dina számára egy esetleges top 10-es helyezés az összetett versenyben pályafutása egyik legnagyobb sikerét jelentené.

Kusztor Péter (magyar, Team Novo Nordisk)

Dina legnagyobb kihívója a magyarok külön versenyében a verseny veteránja, Kusztor Péter lehet. „Kuszti” már a 2003-as Magyar Körversenyen is ott volt a rajtnál, idén pedig (Filutás Viktorral holtversenyben) rekordot jelentő nyolcadik részvételére készülhet. Eredményességéhez mérten meglepő lehet, hogy még sosem zárt legjobb magyarként a Tour de Hongrie-n – legközelebb ehhez 2015-ben járt, amikor 11. lett az összetettben, honfitársai közül második Lovassy Krisztián mögött.

Kusztor 2006 óta teker legalább kontinentális csapatokban, 2019-ben pedig egy váratlan élethelyzetnek köszönhette, hogy szintet tudott lépni. Ekkor diagnosztizálták cukorbetegséggel, ezt követően pedig le is igazolta a csak cukorbeteg kerékpárosokat foglalkoztató Team Novo Nordisk. Az amerikai csapatnál Kusztor egyértelmű kapitányi szerepet tölt be, 2023-ban pedig pályafutása egyik legeredményesebb szezonját futja: 9. lett a Ruandai Körverseny összetettjében, de Szicíliában, Calabriában és Asztúriában is csapata legjobbjaként zárt.

Karl Ádám (magyar, Epronex – Hungary Cycling Team)

Sík szakaszokon a magyarok legnagyobb reménysége az Epronex sprintere, Karl Ádám. 23 éves kora ellenére már zsinórban a hatodik Tour de Hongrie-jára készül – ez a leghosszabb aktív sorozat a mezőnyben. 2022-ben igazolt a Monaco utánpótlássorából az Epronexbe, ahol remek szezont futott: 15 UCI versenynapon is a legjobb tízben zárt, Bulgáriában pedig győzni is tudott az In the Footsteps of the Romans nevű, 2.2-es verseny második etapján.

Ádám már négyszer is a legjobb tízben zárt egy-egy Tour de Hongrie befutón, legjobbja egy hatodik hely még 2019-ből. Most, minden idők legerősebb mezőnyében egy hasonló eredmény meglepetést és óriási sikert jelentene. Egy dolog azonban egyértelműen mellette szól. Míg az utóbbi években Karl rendre a válogatott színeiben versenyzett a TdH-n, csapata csak arra az adott versenyre állt össze, míg idén egy összeszokott, egész évben együtt dolgozó kerettel készülhet.