logo
blog single

15 versenyző, akikre a Tour de Hongrie-n érdemes figyelned – I. rész

Legújabb cikksorozatunkban összegyűjtöttük nektek azokat a versenyzőket, akik a legnagyobb izgalmakat és a legkülönlegesebb történeteket szolgáltathatják a 44. Magyar Körverseny során. Az első részben az összetett legnagyobb esélyeseit emeljük ki.

Egan Bernal (kolumbiai, INEOS Grenadiers)

A verseny legnagyobb favoritja a 2019-es Tour de France és a 2021-es Giro d’Italia bajnoka, Egan Bernal. Az INEOS sztárja kapcsán azonban fontos megemlékeznünk az elmúlt másfél évéről is. 2022 januárjában egy kolumbiai edzés során egy álló busszal ütközött, melynek következtében eltörött combcsontja, összeomlott a tüdeje, és a gerince is súlyosan sérült. Az orvosok kilencvenöt százalék esélyt adtak arra, hogy teljesen lebénul.

Bernal azonban csodával határos módon felépült. Sőt, 2022 augusztusában már újra profi versenyen állhatott rajthoz a Dán Körversenyen. Lassan, de biztosan formáját is kezdi visszanyerni: San Juanban negyedikként zárt a királyszakaszon, Svájcban pedig alig egy héttel ezelőtt nyolcadikként zárt a Tour de Romandie-n. Ha a formája az eddig látottaknak megfelelően ível felfelé, a szezon végére újra a világ legjobb összetett menői között tarthatjuk majd számon, immár Tour de Hongrie győztesként…

(forrás: Team DSM)

Max Poole (brit, Team DSM)

Az említett Tour de Romandie nevű svájci versenyen egyetlen TdH induló zárt Bernal előtt: a mindössze húszéves Max Poole. A Team DSM hegyimenője tavaly került a holland csapat akadémiájára, pályafutása pedig elképesztő tempóban ível felfelé. A korosztályos versenyeken nyújtott kiváló eredményei után augusztusban debütált a nagycsapatban, ahol a Cseh Körverseny királyetapján ötödik, az összetettben pedig tizedik lett. Alig néhány nappal később már a messzi északon volt jelenése: az Arctic Race of Norway ProSeries versenyét már hetedikként zárta!

2023-ban aztán magasabb szintre kapcsolt: a Tour of the Alpson az összetett 11. helye mellé a legjobb fiatal versenyzőnek járó fehér trikó lett a jutalma, majd élete első WorldTour versenyén, a Romándián rögtön negyedikként zárt! Bár a DSM hegyi sora korántsem hasonlítható össze az INEOS-éval (Poole egyetlen hegyi segítője a szintén rendkívül fiatal honfitársa, Oscar Onley lehet), mégsem lennénk meglepve, ha a 44. Tour de Hongrie végén első profi összetett győzelmét is begyűjtené.

(forrás: RIDE Media/greyspr/Sarah Reed)

Luke Plapp (ausztrál, INEOS Grenadiers)

Ha már INEOS – a mezőny legerősebb hegyi sorában nem Bernal az egyetlen, aki esélyes lehet az összetett győzelemre. A szintén nagyon fiatal, mindössze 22 éves Luke Plapp Ausztrália legújabb kerékpáros szenzációja. Először 2018-ban találkozhattunk a nevével, amikor 2. lett az innsbrucki világbajnokság junior időfutamában – egy bizonyos Remco Evenepoel mögött. 3 évvel később már az U23-asok között örülhetett a világbajnoki ezüstéremnek, ebben az évben pedig le is csapott rá az INEOS – előbb gyakornokként, majd teljesállású profiként.

2022-t rögtön egy ausztrál országos bajnoki címmel indította, majd 12. lett az UAE Touron, 9. a Romandie-n, és 3. a Norvég Körversenyen. Az idei szezonrajt során úgy tűnt, nem törik meg a lendülete: címet védett az ausztrál bajnokságon, majd második lett az UAE Tour összetettjében – ismét Remco Evenepoel mögött. Azonban a Katalán Körön az utolsó pillanatban végül nem tudott rajthoz állni, a Baszk Körversenyen pedig segítőként számoltak vele, így a jelenlegi formája sokkal inkább kérdéses, mint Bernalé. Jó erőben azonban az INEOS két kiváló kapitánnyal, illetve Narváez és Tulett személyében két luxussegítővel vághat neki a versenynek. Ebből a pozícióból pedig nagyon nehéz veszíteni…

Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling Team)

Egy másik ausztrál, Damien Howson már megízlelhette a siker ízét Magyarországon, 2021-ben ugyanis ő nyerte a Tour de Hongrie-t. Howson 2013-ban már U23-as világbajnok volt időfutamban, később azonban inkább a hegyek és az egyhetesek felé mozdult el a profilja. Az Orica-GreenEdge (ma Jayco AlUla) akadémiáján nevelkedő bringás 2011-től egészen tavalyig az ausztrál klubot erősítette. Első komoly sikere a Harald Sun Tour (2.1) összetett győzelme volt 2017-ben, majd 2020-ban jött az áttörés: előbb megnyerte a Cseh Körverseny összetettjét, majd harmadik lett a Tour de Hongrie-n (a Kékesen indított korai támadását az utolsó pillanatokban kontrázta meg Valter Attila és Quinn Simmons). 2021-ben már tanult egy évvel korábbi hibájából, és egy tökéletesen kivitelezett akcióval vitte el a kékesi befutót.

A 30 éves, jellegzetes frizurájáról könnyen felismerhető Howson idén a Q36.5 csapatához igazolt, ahol nagyon erős sor kíséri majd a Tour de Hongrie-ra. A verseny korábbi negyedik helyezettje, Matteo Badilatti és a tavalyi ötödik helyezett, Carl Fredrik Hagen is segíthet neki, nem is beszélve a háromszoros amerikai bajnok Joey Rosskopfról. Howson formája is bíztató: április végén az Asztúriai Körversenyen (2.1) szakaszt is nyert, az összetettben pedig 3. lett.

(forrás: Israel - Premier Tech)

Jakob Fuglsang (dán, Israel – Premier Tech)

Bernalhoz hasonlóan a verseny egy másik nagy esélyese, Jakob Fuglsang is hosszabb kihagyás után igyekszik visszanyerni formáját. A 2016-os riói olimpia ezüstérmese az UAE Tourt adta fel még februárban egy betegség miatt, azóta nem láthattuk versenyezni. Bár már 38 éves, csúcsformában Fuglsang továbbra is felveszi a versenyt a világ legjobb hegyi menőivel. Tavaly megnyerte az emelkedőiről híres MercanTour Classicot, és 3. lett a Svájci Körversenyen. Fuglsang korábban győzött a Liége-Bastogne-Liége-en és a Lombardián is, így a Tour de Hongrie hegyi szakaszainak terepviszonyai kifejezetten feküdhetnek neki. Az Israel csapatában más hegyimenőket is találunk. Versenyünk korábbi ezüstérmese, Ben Hermans például maga is esélyes lehet egy összetett dobogóra, amennyiben Fuglsang még nem érzi jól magát.

Az említett sztárok mellett az összetett dobogóért szállhat harcba a Lombardia korábbi ezüstérmese, George Bennett (új-zélandi, UAE Team Emirates), az olasz Matteo Fabbro (BORA-hansgrohe), az osztrák Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious) illetve a Soudal Quick-Step olasz hegyimenője, Fausto Masnada is.