logo
blog single

Harcban a jövőnkért

Örömmel jelenthetjük be, hogy a Tour de Hongrie is csatlakozik a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Klímavédelmi Akciótervéhez, melynek célja a klímaváltozás hatásainak mérséklése, és a hozzájárulás egy élhetőbb és fenntarthatóbb jövőhöz.

Kizöldül a Tour de Hongrie!

A szövetség a november 18-án hozta nyilvánosságra a kezdeményezést támogató nemzeti szövetségek, versenyszervezők, egyesületek és közvetítő társaságok névsorát. A megnevezett 80 szervezet között szerepel például a Tour de France lebonyolításáért is felelős Amaury Sport Organisation (ASO), vagy a Giro d’Italia főszervezője, az RCS. Az okiratot hét WorldTeam is aláírta: a Jumbo-Visma, a Cofidis, a BikeExchange – Jayco, a Trek – Segafredo, az EF Education – Easypost, a Bahrain – Victorious és az UAE Team Emirates. Magyar részről a Tour de Hongrie-t szervező Vuelta Kft. és a Magyar Kerékpáros Szövetség szerepel a szignózók között. A Magyar Kerékpáros Körverseny szervezőbizottságának részéről Eisenkrammer Károly főszervező írta alá az okiratot.

Az utóbbi években számos olyan lépést tettek a Tour de Hongrie szervezői, melyek az okiratban részletesen kifejtett környezetvédelmi célok eléréséhez járultak hozzá. Ezek közé tartozik az eszközök újrafelhasználása és újrahasznosítása, valamint a logisztika átszervezése is. A Tour de Hongrie az ország egésze helyett évről évre más és más, szűkebben vett régiók bemutatására törekszik. Így csökkennek a rajt- és célvárosok, illetve a szálláshelyek közötti távolságok, ezáltal pedig a számtalan járművet tartalmazó karaván károsanyag-kibocsájtása és ökológiai lábnyoma is. Ehhez kapcsolódik az olyan teljesen elektromos hajtású járművek használata, mint a Skoda Enyaq, mely 2022-ben is a Tour kísérője volt.

A környezettudatosság szempontjából megkerülhetetlen feladatunk a kerékpározás népszerűsítése is, hiszen fenntartható közlekedési formaként nagyban hozzájárulhat nem csak személyes egészségünkhöz, de bolygónkéhoz is. A kerékpáros oktatásban országszerte kiemelt szereplővé vált BringaSuli programunk, mely a legkisebbektől a legnagyobbakig mindenkinek lehetőséget nyújt a biztonságos kerékpározás alapjainak elsajátítására.

Mindezek mellett jótékonysági kezdeményezésekkel is igyekszünk kifejezni elköteleződésünket a fenntarthatóság és a környezetvédelem iránt. Ezek közé tartozott 2022. szeptemberében tartott kiárusításunk, mely során az érdeklődők becsületkassza alapon vásárolhattak maguknak Tour de Hongrie-s termékeket. A befolyt összeg teljes egészét faültetésre fordítottuk, a növények a kőbányai Újhegyi Uszoda előtt leltek új otthonra.

A ProSeries tagság kivívásával a jövőben a Tour de Hongrie minden eddiginél zöldebb sportrendezvénnyé válhat, hiszen a sorozat különböző szervezői között a kölcsönös együttműködés nem csupán szándékolt, de kifejezetten elvárt.

A csatlakozó szervezetek nyolc pontban vállaltak elköteleződést a klímavédelem mellett, melyek az alábbiak:

  1. Legkésőbb 2024-től monitorozni fogjuk ökológiai lábnyomunkat, és igyekszünk megfeleltetni azt a nemzetközileg elismert standardoknak.

Közvetlen (Scope 1), vásárolt energiából származó (Scope 2) és egyéb közvetett (Scope 3) kibocsátásunk tudományos alapú számon tartásával és felügyeletével igyekszünk hozzájárulni a sport klímasemlegessé válásához. A kezdeményezéshez csatlakozó más szövetségekkel közösen megosztjuk egymással eredményeinket és tapasztalatainkat, hogy hatékonyabban nézhessünk szembe a kihívásokkal.

  1. Népszerűsítjük a kerékpározást, és felhívjuk a figyelmet fontosságára a klímaváltozás elleni harcban, személyes jólétünk alakulásában és egy mindannyiunk számára fenttarthatóbb jövő biztosításában.

Kommunikációs csatornáink segítségével erősítjük a szélesebb értelemben vett közönségünk elköteleződését a kerékpározás iránt, ezáltal is hozzájárulva egyre erősödő szerepéhez a fenntartható jövőért folytatott harcban. Szurkolóink, munkatársaink és partnereink körében is népszerűsíteni fogjuk a környezetbarát közlekedési módokat.

  1. Garantáljuk, hogy a klímaváltozásra gyakorolt hatásunkat folyamatosan szem előtt tartjuk a jövőnk tervezése során.

Minden apró lépés, amely erősíti a globális felmelegedést, növeli az extrém időjárási körülmények, hőhullámok, áradások és aszályok kockázatát, ennek következményei pedig a kerékpársportot is alapjaiban alakíthatják át: a sportolók, a nézők és a dolgozók egészségét is kockáztatják. Közös munkák célja a kockázat minimalizálása, és egy olyan klímavédelmi stratégia kialakítása, mely biztosíthatja sportágunk hosszútávú jövőjét.

  1. Rendezvényeink és mindennapi működésünk során fenntartható forrásokból dolgozunk.

A fenntartható forrásokból származó erőforrások környezetvédelmi, társadalmi, gazdasági és erkölcsi szempontból is pozitívan hatnak egy szervezet működésére. Befolyásunkat arra használjuk majd, hogy a felelős fogyasztást helyezzük előtérbe, ezáltal is hozzájárulva a biodiverzitás védelméhez és a fenntartható fejlődéshez.

  1. Csökkentjük az energiaigényünket, és előtérbe helyezzük a száz százalékosan megújuló forrásokból származó elektromosságot.

Gazdaságosan és előre tervezett módon igyekszünk átállni a tisztább energiafelhasználásra.

  1. Elköteleződünk a hulladékcsökkentés, az újrafelhasználás és az újrahasznosítás mellett.

Hulladékgazdálkodásunk zöldebbé tételével hozzájárulhatunk ahhoz, hogy sportágunk és rendezvényünk a Föld ekológiai határain belül működhessen. A természetes anyagok előtérbe helyezésével semmi nem vész kárba, miközben környezetünk tiszta és zöld marad.

  1. Priorizáljuk az alacsony szén-dioxid kibocsátású közlekedési módokat.

Sportágunk egyik legfontosabb kérdése a hatalmas távolságok miatt a közlekedés zöldebbé tétele. Ehhez a szűkebb régiókra szabott útvonalak, a környezetkímélést előtérbe helyező pontosabb logisztika, illetve az elektromos hajtású karavánjárművek használata egyaránt hozzájárul.

  1. Tiszteljük a természetet; felhívjuk az emberek figyelmét a biodiverzitás és a környezetvédelem fontosságára és sporttal való kapcsolatára.

Az azonnali és jelentős lépések, melyeket biodiverzitásunk védelmében teszünk, segíthetnek fenntartani természeti kincsinket, megőrizni vad élőhelyeinket, és megvédeni veszélyeztetett fajainkat. Ezekben a kérdésekben a társadalmi felelősségvállalás erősítése is feladatunk.

Az aláírók teljes listája és a Klímavédelmi Akcióterv részletei angolul itt olvashatók.