logo
blog single

Hol szurkolj a Tour de Hongrie-n?

Megkérdeztük Eisenkrammek Károly főszervezőt, hogy ha ideje engedné, hol szurkolna a héten.

"Nehéz a feladat, mert az idei verseny nem csak a sprintekről és egy hegyibefutóról szól. Nagyon sok hely van, ahová érdemes messzebbről is elutazni, mert maradandó élményben lehet részünk. Több szakaszon is vannak kiemelkedően szép helyek. Az izgalmas emelkedők mellett látványos és nagyon gyors sprintekre ad lehetőséget három szakasz is befutója is. A szurkolóknak készült, és az idei évben már tizenötnél is több cég csatlakozott a szponzor karavánunkhoz, amely a verseny útvonalán halad előre egyeztetett menetrend szerint.  

Az első napon két nagy kört tesz meg a mezőny az Őrségben. Így adódik a lehetőség, hogy a szentgotthárdi rajt előtt megnézzük a csapatokat, bringával elguruljunk a közeli (a rajttól mindössze 8,5 km-re levő) hegyihajrához Farkasfa előtt, és még a befutóra is kényelmesen visszaérünk Szentgotthárdra a sportcsarnok elé, ahol nagy valószínűséggel mezőnysprintet látunk majd a főúton. Körmenden is sokan készülnek a Tour de Hongrie érkezésére a szurkolói pontnál a Rákóczi utcában, ahogy Őriszentpéteren is Őrségi Malom előtt.  

A második szakasz Zalaegerszeg belvárosából indul, itt is lehet találkozni a rajthoz készülődő csapatokkal. Út közben az első részhajrának Sümegen egyedi hátteret ad a sümegi vár. Az útvonal a Balatonfelvidéken mindenhol gyönyörű, néhol felbukkan a víztükör is. A vigántpetendi szerpentin tetejéről messzire ellátni. Zánkától Szigligetig a Balaton északi partja (és persze a víz) adja a hátteret. Badacsonyban és Hévízen egy-egy sprinthaján lehet szurkolni, Lesencetomajon pedig egy hegyihajrá került az útvonalba. A keszthelyi befutó ismét sprintereknek kedvez, a hosszú célegyenesben összecsapnak majd a sprinterek vonatai.      

A harmadik napon már a rajt is izgalmas, hiszen Kaposvár körül megy egy kört a mezőny, és a buszpályaudvarnál lesz az első sprint. A mecseki körben több szurkolóbarát hely is van, hiszen például a mánfai emelkedőn háromszor is felteker a mezőny. Pécs belvárosa pedig átalakul erre a napra bringás várossá: a Széchenyi téren óriási lesz a hangulat. Innen kezdődik a városi hegyi szakasz, aminek a legmeredekebb része a Bárány utca lesz. Ezt az emelkedőt is háromszor tekeri meg a mezőny. A cél az Állatkertnél is tartogat izgalmakat!

A negyedik szakaszt úgy terveztük, hogy rajthoz látogató bringások a részben BUBA használatával juthatnak el Martonvásárra. Etyeken nagyon szeretik a bringásokat, itt tavaly hegyihajrá szerepelt az útvonalban. Most a templom mellett lesz egy sprint a zöld trikóért. A bicskei és az esztergomi SPR után megdől az út, és Két-bükkfa-nyeregnél érnek fel az első csúcsra. Onnan legurulnak Pilisszentkeresztre, és már meg is érkeztünk a szurkolók mennyei birodalmába: Pilisszentkereszten a lefelé száguldó mezőnyt is lehet látni, és onnan alig két kilométeres távolságra van Pilisszántó és a hegyihajrá, a maga tíz százalékos meredekségével. Két kör megtekintése után Pilisszentkeresztről az elég gyorsak (és edzettek) még fel tudnak érni bringával Dobogóköre, hogy megnézzék, valóban Egan Bernal nyeri-e a szakaszt.

Budapesten a 9,5 km hosszú körpályán nehéz a legjobb helyet meghatározni, hiszen mindenhol tizenhatszor fog elrobogni a mezőny. A célegyenes nyilván kiemelten izgalmas, de nagyon látványos helyek a Margit híd budai és pesti vége is, ahonnan a hídon és a híd alatt haladó mezőny is látható. A pesti felső rakpartról végig látható az alsó rakparton haladó mezőny, és a Parlament itt különleges hátteret ad. A Széchenyi tér közepéről látható lesz, ahogyan megkerüli a kerékpáros kígyó a teret és felhajt a Lánchídra. A Clark Ádám tér Tour de Hongrie nélkül is gyönyörű, de most a Lánchídról érkező és a Várkert bazár felé robogó mezőny látványát még fokozni lehet, hiszen 3-4 perccel később már az Alagútból érnek ki a fényre és kanyarodnak el a Fő utcán a cél irányba. A felsoroltakon kívül szinte mindenhol szuper szurkolói helyeket lehet találni a körpályán, és garantált a sportélmény is, hiszen a világ legjobb csapatai és a világ legjobb sprinterei csapnak össze.

Általánosságban elmondható, hogy szurkolni lehetőleg ne autóval menjünk, de ha mégis, akkor a verseny útvonalától minél messzebb parkoljunk le! Ne veszélyeztessük sem a saját sem a versenyzők testi épségét! Nagyon gyorsan közlekednek! Vigyázzunk a mezőnnyel együtt mozgó autókra, motorokra is, amelyek néhol még a bringásoknál is (sokkal) gyorsabbak.  

A szurkoláshoz segítség lehet a tdh.fleet.hu honlap, ahol valós időben lehet követni, hogy épp hol jár a mezőny eleje és vége. Ha érdekel, hogy pontosan melyik utcán vezet a karaván útja, akkor kattints rá erre a linkre (amit a verseny honlapján is megtalálsz az útvonal menüpont alatt).

Jó szurkolást és balesetmentes bringázást kívánunk!"