logo
blog single

Kötelező tananyagként hódít a közlekedésre nevelés

A szeptemberi tanévkezdés és az Európai Mobilitási Hét fontos időszakot jelent a közlekedésre nevelésben, az elmúlt egy év pedig hatalmas előrelépéseket tartogatott a Tour de Hongrie számára is kiemelten fontos területen.

Az Európai Mobilitási Hét 1998 óta minden évben igyekszik felhívni a figyelmet a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés fontosságára. A szeptember 16. és 22. között megrendezésre kerülő kontinentális programsorozat és az általános iskolai tanév kezdete nem csak arra biztosít remek lehetőséget, hogy a diákokat fontos elméleti és gyakorlati tudással vértezhessük fel, de arra is, hogy áttekintsük, milyen fontos fejlemények történtek a területen az elmúlt egy évben.

2023 szeptemberében az osztályfőnöki órák felső tagozatos kerettantervébe kötelező jelleggel bekerült a közlekedésre nevelés témaköre. Az 5-6., illetve 7-8. évfolyamos diákok összesen tíz-tíz tanórában foglalkoznak a biztonságos közlekedés alapjaival. A témakörben 2024 márciusában digitális okostankönyvek is megjelentek, melyek immár a Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP) is elérhetőek. Az ingyenes tananyagok létrehozásáért, fejlesztéséért és lektorálásáért a Vuelta Sportiroda felelt, mely a Tour de Hongrie szervezése mellett a Bringasuli projekt keretei közt kerékpáros oktatással, szemléletformálással is foglalkozik.

Az okostankönyvek mellett ingyenes elméleti közlekedésre nevelési pedagógus-továbbképzést is biztosít az Oktatási Hivatal, melynek szakmai háttere a Vuelta Sportirodához köthető. Amennyiben a pedagógusok gyakorlati képzésben is szeretnének részt venni, a Bringasuli akkreditált pedagógus-továbbképzési program keretei közt nyílik lehetőségük erre. A fejlemények hatalmas lépést jelenthetnek az ország közlekedési kultúrájának fejlesztésében és biztonságosabbá tételében.

A Bringasuli hazánk legmeghatározóbb kerékpáros közlekedésre nevelési intézménye, mely korábban BringaAkadémia néven volt ismeretes. A projekt 2024 júniusától megújult névvel és arculattal, de a megszokott szakmai minőségben működik tovább. Tevékenységi körébe iskolai oktatások, tananyagfejlesztések és pedagógus-továbbképzések is tartoznak.