logo
blog single

Nys duplázott Etyeken!

A sárga trikós Thibau Nys győzött a 45. Tour de Hongrie 4. szakaszán Etyeken, és tovább növelte előnyét az összetettben.

Május 11-én a Tour de Hongrie legkiszámíthatatlanabb, dombos, 167 kilométeres etapja várt a mezőnyre Budapest és Etyek között. A Hősök terén szurkolók százai fogadták kitörő lelkesedéssel a 117 versenyzőt. A rajtnál Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere és a szakasz védnöke; dr. Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke és a sárga trikót szponzoráló Visit Balaton 365 ügyvezetője; illetve Eisenkrammer Károly főszervező vágták át a rajtszalagot. A lassú rajtot követően a lelkes szurkolók az AmaTour Budapest keretei között a verseny útvonalán, rendőri biztosítás mellett tekerhettek ki a Bikás Park szurkolói pontjához, majd folytathatták útjukat Etyek felé.

Eközben a mezőny hatalmas tempóban haladt előre, a folyamatos támadások mellett azonban sokáig nem alakult ki állandó szökés. Végül a Budapest-Balaton kerékpárút emelkedőjén Salvatore Puccio (INEOS Grenadiers), Niklas Märkl (dsm-firmenich PostNL), Sergio Meris (MBH Bank Colpack Ballan), Dusan Rajovic (Bahrain Victorious), Diego Pablo Sevilla (Polti-Kometa) és Matteo Moschetti (Q36.5 Pro Cycling Team) tudtak ellépni a főmezőnytől, előnyük azonban sosem nőtt 2 perc fölé. Az első két hegyi hajrát Märkl, a harmadikat Sevilla vitte el, így Siebe Deweirdt (Flanders - Baloise) megtartotta a piros trikót. A sprinthajrákon Sevilla gyűjtötte a legtöbb pontot (13), ám a pontverseny összetettjében továbbra is jelentős a hátránya.

A szökést 2 kilométerre a céltól fogták meg. Az emelkedőn a Lidl - Trek felvezetése állt össze a legjobban, Mathias Vacek pedig tökéletesen készítette elő a terepet a sárga trikós Thibau Nysnek. A belgát egyedül a verseny címvédője, Marc Hirschi (UAE Team Emirates) tudta megszorongatni, győzelméhez azonban nem férhetett kétség. Harmadikként a Tudor versenyzője, Yannis Voisard érkezett a célba. Honfitársaink közül Fetter Erik (Polti - Kometa) és Dina Márton (magyar válogatott) is az élcsoportban zárt - előbbi 15., utóbbi 18. lett.

Nys győzelmével tovább növelte előnyét az összetettben, mely immár 14 másodperc Diego Ulissi előtt. A korábbi U23-as Európa-bajnok ráadásul a pontversenyben is az élre állt. A magyarok közül továbbra is Dina Márton (magyar válogatott) áll a legjobban - egy helyet előre lépve jelenleg a 14. helyen áll, 57 másodperces hátrányban.

"Nem tudom, éreztem-e már ezt a lábaimban korábban, az utolsó százötven méteren szinte haldokoltam. Visszanéztem és azt láttam, hogy Hirschi jön, aggódtam kicsit, hogy elém kerül-e, aztán éreztem, hogy ugyanabban a tempóban haladunk. Nem tudom elmondani, mekkora munkát végzett a csapatom" - értékelt az MTI-nek Nys. - "Ez csapatmunka volt, amit csak be kellett fejeznem, csupán egy kis részem van ebben a sikerben. Ugyanúgy illeti a csapatot, mint engem." Hozzáfűzte: gyorsan kezdték az emelkedőt, limithez közeli erőbedobással tekertek felfelé, és egy ideális helyzetben robbanékonyabbra tervezte volna a támadását, azonban rendkívül gyors volt a tempó.

"A közepén volt egy kis megnyugvás, ezt leszámítva végig gyorsan mentünk. Óriási harc volt a szökésért, elég erős csoport is ment el végül, így üldözni kellett keményen, a végén pedig jött az all in" - fogalmazott Dina. Elárulta: jók voltak a lábai, de az utolsó kanyar után sok helyet kellett előre jönnie. - "Nem kezdtem meg rossz helyen a hajrát, ahhoz viszont, hogy a legjobb tízbe jöjjek, ahhoz viszont rossz helyen kezdtem."

Arra a kérdésre, hogy mi várható tőle a Siófok és Pécs közötti - 2341 méteres szintkülönbségével az összetett sorsáról döntő - 173 kilométeres vasárnapi záróetapon, azt felelte: "háborúra. Nemcsak tőlem, mindenkitől."

45. Tour de Hongrie, 4. szakasz (Budapest - Etyek, 167 km)

 1. Thibau Nys (belga, Lidl - Trek) 3:33:02
 2. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:00
 3. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling Team) +0:00
 4. Lander Loockx (belga, TDT - Unibet) +0:00
 5. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:00
 6. Javier Serrano (spanyol, Team Polti Kometa) +0:00
 7. Frank van den Broek (holland, Team dsm-firmenich PostNL) +0:00
 8. Diego Ulissi (olasz, UAE Team Emirates) +0:00
 9. Emanuel Buchmann (német, BORA - hansgrohe) +0:00
 10. Elias Maris (belga, Flanders - Baloise) +0:00

Az összetettben:​​​

 1. Thibau Nys (belga, Lidl-Trek) 15:42:33
 2. Diego Ulissi (olasz, UAE) +0:14
 3. Emanuel Buchmann (német, BORA-hansgrohe) +0:16
 4. Yannis Voisard (svájci, Tudor Pro Cycling) +0:20
 5. Wouter Poels (holland, Bahrain Victorious) +0:28
 6. Marc Hirschi (svájci, UAE Team Emirates) +0:31
 7. Harm Vanhoucke (belga, Lotto Dstny) +0:31
 8. Callum Scotson (ausztrál, Jayco AlUla) +0:31
 9. Oscar Rodriguez (spanyol, INEOS Grenadiers) +0:37
 10. Damien Howson (ausztrál, Q36.5 Pro Cycling Team) +0:46

A pontverseny első helyezettje: Thibau Nys (belga, Lidl - Trek)

A hegyi pontverseny első helyezettje: Siebe Deweirdt (belga, Flanders - Baloise) 

Az összetettben legelőkelőbb helyen álló magyar versenyző: 14. Dina Márton (magyar válogatott) +0:57

Teljes eredménylista: ITT