logo
blog single

Tour de Hongrie szobrot avattak Kazincbarcikán

Május 10-én reggel látványos rajttal indult Kazincbarcikán a Magyar Körverseny programja: felavatták Szőke Gábor Miklós legújabb állandó köztéri szobrát, amely a Tour de Hongrie nevet kapta.

A szobor egy elsuhanó kerékpárost ábrázol, amely a kerékpározás folyamatát jeleníti meg. Több, mint tizenhatezer rozsdamentes acél zárt szelvényből épül fel, a formai megfogalmazása a sport mellett egyszerre utal a digitális és az analóg világra. Ez a többezer „szobrászati pixel” minden egyes eleme kézzel készült, a túlnyúló zártszelvényekből egy hosszú exponálású fényképre is asszociálhatunk.

A szobor elhelyezése és méretezése is szerves része volt a művészeti koncepciónak. A dinamizmusához az is hozzá tartozik, hogy ahogy az íven halad minden egyes eleme hajlik a térben, a biciklista a biciklivel erőteljesen bedől a kanyarban. A rozsdamentes acél szobor állandó köztéri alkotás, autófényezési technológiával készült, színes, de nem monokróm felületet kapott. Az elmosódó metál színek találkoznak a szobron, a versenyző mezén a magyar csapat színei jelennek meg. Éjszakai világításban ezek a metál elemek izgalmas részleteket alkotnak és csillognak a körforgalomban.

„Körülbelül egy éve kezdtem el a szobrot tervezni és idén januárban óriási rohamban indultunk meg csapatommal a szobor fizikai megvalósításának. Egyik kedvenc művészeti korszakom, az olasz futurizmus inspirált, külön érdekesség, hogy ebben a időszakban indult el első Tour de Hongrie 99 évvel ezelőtt. A mozgás kimerevített pillanatát szerettem volna megjeleníteni, egy elsuhanó biciklis formájában. A szobor egy óriási körforgalomban, a 26-os főúton Kazincbarcika Miskolc felé vezető főútján található, ahol éjjel-nappal hatalmas átmenő forgalom van. A szobor méretét a körforgalomhoz terveztem, 4 méter magas és 8 méter hosszú lett. A színeken és az elsuhanó fém elemeken kívül még jobban ráerősít a mozgás érzetére, hogy a szobromat 64 fokban a körforgalom szélén bedöntöttem – mondta Szőke Gábor Miklós.

A szobrászművésznek nem ez az első sporthoz kapcsolódó alkotása. Sport létesítmények arculatát meghatározó monumentális munkái megtalálhatóak hazánkban és a világ különböző pontjain. Legismertebb hazai szobrai közé tartozik a Fradi sas, világ szinten jegyzett, az Atlanta Falcons NFL csapatnak készített Sólyom szobra, amely a világ legnagyobb madárábrázolása, Szlovákiában az X-bionics Sphere lovas komplexum előtt található Kolosszus szobra, amely mérete európai szintén világrekordnak számít, valamint egyik legújabb alkotása az AEK Athén stadionja előtt megalkotott Kétfejű sas szobra.

A szobor a Kazincbarcikai Önkormányzat megbízásából készült. Budapest (ahol többek között a Csodaszarvas, Az Égbolt oroszlánjai, a Robogás, Honvéd oroszlán, Építők, Fradi sas szobor található) után Kazincbarcikán található meg a művésznek a legtöbb alkotása országos viszonylatban, a Kínai Sárkány, az Unikornis, Színes oroszlán után most már a Tour de Hongrie szoborral is találkozhatnak minden nap a barcikaiak és mindenki, aki a 26-os főúton Miskolc felé halad.