UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo
blog single

Itt a Tour de Hongrie előzetes rajtlistája!

97 háromhetes szakaszgyőzelem, 21 felnőtt világbajnoki cím, két olimpiai bajnok és 14 magyar versenyző az előzetes névsorban.

A 2024-es Tour de Hongrie mezőnyében 8 WorldTeam, 8 ProTeam, 3 Continental Team és a magyar válogatott kapott helyet. Bár a keretek csupán a csapatakkreditációnál válnak véglegessé (május 7.), az előzetes névsorok minden évben tanulságosak, ezeken ugyanis már csak minimálisan változtathatnak a csapatok.

A teljes lista pdf formátumban ide kattintva érhető el.

A 120 fős pelotonban 26 különböző nemzet versenyzőivel találkozhatunk, a legtöbben az olaszok (21), a spanyolok (14) és a magyarok (14) képviseltetik magukat. Honfitársaink közül hatan (Dina Márton, Peák Barnabás, Kusztor Péter, Szijártó Zétény, Feldhoffer Bálint és Filutás Viktor) a magyar válogatottban, öten (Karl Ádám, Rózsa Balázs, Istlstekker Zsolt, Gönczy Gergő és Árvai Kristóf) az Epronexben, ketten (Lepold Zoltán és Valent Márk) az MBH Bank Colpack Ballanban állhatnak rajthoz, míg Fetter Erik a Polti – Kometa mezét viselheti.

Peter Sagan világbajnoki trikóban szakaszgyőzelmet ünnepel a Tour de France-on

Összesen 14 olyan versenyzővel találkozunk az előzetes rajtlistán, akik győztek már háromhetes körversenyen (Tour de France-on, Giro d’Italián vagy Vueltán) – ők összesen 97 Grand Tour-szakaszgyőzelemmel rendelkeznek. Ennek több mint a feléért Mark Cavendish (54) egymagában felel, de a további névsor is igencsak illusztris. A teljes felsorolás: Peter Sagan (18), Elia Viviani (9), Dylan Groenewegen (5), Dario Cataldo (2), Marc Hirschi, Alessandro Covi, Óscar Rodríguez, Luka Mezgec, Jordi Meeus, Cesare Benedetti, Michael Morkov, Valerio Conti, Kristian Sbaragli (1). Sagan emellett hétszer nyerte meg a Tour de France, egyszer pedig a Giro d'Italia pontversenyét - Cavendish három, Elia Viviani és Fabio Felline pedig egy-egy háromhetes pontversenygyőzelemmel rendelkezik.

Marc Hirschi sárga trikóban a 2023-as Tour de Hongrie-n

A mezőnyt a Tour de Hongrie színes mezei mellett további négy megkülönböztető trikó színesíti majd: Mathias Vacek (Lidl-Trek) a cseh, Marc Hirschi (UAE Team Emirates) a svájci, Emils Liepins (dsm-firmenich PostNL) a lett bajnoki mezt hordja majd, Gleb Brusszenszkij (Astana Qazaqstan) pedig az Ázsia-bajnoki trikóban állhat rajthoz.

Mark Cavendish szakaszgyőzelmet ünnepel a Giro d'Italia 3. szakaszán Balatonfüreden

Érdekesség, hogy a verseny történetében először felnőtt elit mezőnyverseny világbajnok is ott lesz a rajtnál, ráadásul mindjárt kettő! Természetesen Mark Cavendishről (2011) és Peter Saganról (2015-16-17) van szó. Sagan emellett országúti Európa-bajnoknak is mondhatja magát (2016), csak úgy, mint Elia Viviani (INEOS Grenadiers, 2019). Az olasz versenyző ráadásul ötkarikás aranyérmes is, igaz, egy másik szakágban: 2016-ban Rióban a pályakerékpáros omnium versenyben tudott győzni. Szintén olimpiai bajnok pályáról a dán Michael Morkov, aki Tokióban maddisonban tudott győzni. Ami pedig a pályakerékpáros világbajnoki címeket illeti: Morkov és Ethan Hayter négyszer, Cavendish háromszor, Viviani és Kelland O’Brien kétszer, Campbell Stewart és Cameron Scott pedig egyszer szerzett szivárványos trikót.

Damien Howson sárga trikóban a 2021-es Tour de Hongrie-n

A Tour de Hongrie két korábbi összetett győztese is ott lesz a mezőnyben: a címvédő Marc Hirschi mellett a 2021-es bajnok Damien Howson is rajthoz áll majd. Rajtuk kívül további öt összetett dobogóst találunk a listán: ők Yannis Voisard (2023 bronzérmese), Óscar Rodríguez (2022 ezüstérmese), Dina Márton (2019 ezüstérmese), Kamil Malecki (2018 ezüstérmese) és Peák Barnabás (2017 ezüstérmese). A szakaszgyőztesek sora hét főt számlál: Dylan Groenewegen kétszer, Marc Hirschi, Yannis Voisard, Jordi Meeus, Damien Howson, Jon Aberasturi és Matteo Moschetti egyszer-egyszer szelték át elsőként a célvonalat.

Dylan Groenewegen szakaszgyőzelmet ünnepel 2022-ben Kazincbarcikán

A sprintszakaszok legnagyobb esélyesei között a Cavendish, Groenewegen, Viviani hármas mellett meg kell említenünk a Párizs-Nizza szakaszgyőztes, Milánó-Torinó győztes Arvid de Kleijnt és a tavaly a Champs Elysées-n diadalmaskodó Jordi Meeust is. Az összetett legnagyobb favoritjai Hirschi, Howson, Rodriguez, Voisard, Ethan Hayter és Sylvain Moniquet lehetnek.