logo
blog single

15 versenyző, akikre a Tour de Hongrie-n érdemes figyelned – II. rész

Legújabb cikksorozatunkban összegyűjtöttük nektek azokat a versenyzőket, akik a legnagyobb izgalmakat és a legkülönlegesebb történeteket szolgáltathatják a 44. Magyar Körverseny során. A második részben a mezőny legjobb sprintereivel foglalkozunk.

Fabio Jakobsen (holland, Soudal Quick-Step)

A Tour de Hongrie pontversenyének címvédője, Fabio Jakobsen mozgalmas éveken van túl. 2020-ban, a Lengyel Körverseny első szakaszának befutójánál óriási balesetet szenvedett, mikor honfitársa, Dylan Groenewegen a palánkhoz szorította. Jakobsent életveszélyes sérülésekkel szállították kórházba, ahol mesterséges kómába helyezték, és műtétek egész sorozata várt rá. Jakobsen azonban nem csak felépült, de 2021 áprilisában már a mezőnybe is visszatérhetett a Török Körversenyen. Alig több mint egy évvel a bukása után már mintha mi sem történt volna: korunk egyik legsikeresebb sprintersztárja három szakaszt is nyert a Vueltán, és a pontverseny legjobbjának járó zöld trikót is bezsebelte.

A 2022-es Tour de Hongrie különleges találkozásra adott alkalmat: Jakobsen és Groenewegen itt először küzdhettek meg egymással kiemelt sprinterként a balesetük óta. Összességében előbbi jött ki jobban a csörtéből: a második szakaszon Hajdúszoboszlón, a harmadikon Nyíregyházán tudott győzni, végül pedig a zöld trikó is az övé lett. A jó formáját átmentette az év későbbi szakaszára is: győzőtt a Tour de France második versenynapján, majd az Európa-bajnoki címet is begyűjtötte. 2023-ban eddig két győzelemnél tart (a Vuelta San Juanon, illetve a Tirreno-Adriaticón nyert egy-egy sprintet), a csapata azonban adott, hogy ezt a számot növelje. Yves Lampaert és Tim Declercq a világ legerősebbjei közé tartoznak síkon, Casper Andersen és Michael Morkov pedig tökéletes sprintfelvezetést biztosíthatnak neki.

Dylan Groenewegen (holland, Team Jayco AlUla)

Az említett 2020-as bukás másik érintettje is visszatér a Magyar Körversenyre. Tavalyi versenye nem indult túl jól: Székesfehérváron és Nyíregyházán a rossz helyezkedés, Hajdúszoboszlón egy bukás akadályozta meg a jó eredmény elérésében, Kazincbarcikán azonban révbe ért. Bár a felvezetést a Quick-Step dominálta, Groenewegen könnyedén kerülte ki Jakobsent, és nyerte meg a szakaszt. Csak úgy, mint honfitársa, ő is sikeresen mentette át formáját a Tour de France-ra: ő nyerte a verseny 3. szakaszát, a párizsi befutón pedig 2. lett.

Groenewegen már öt szakaszgyőzelemmel rendelkezik négy különböző Tour de France-ról, 2023-ban pedig tovább növelné ezt a számot. Felkészülése eddig bíztatóan alakul: Szaúd-Arábiában és az UAE Touron is nyert szakaszt. A Jayco teljes kerete köré épül: utolsó felvezetőembere a Giro-szakaszgyőztes szlovén sztár, Luka Mezgec lesz, vonatában pedig olyan kiváló felvezetők kaphatnak helyet, mint a pályakerékpáros klasszis Kelland O’Brien, vagy a sokat mondó névvel rendelkező Blake Quick.

(forrás: Lotto Dstny)

Caleb Ewan (ausztrál, Lotto Dstny)

A legsikeresebb versenyző, aki valaha rajthoz állhatott a Tour de Hongrie-n – már ami a háromhetes szakaszgyőzelmeket illeti. A „Zsebrakéta” (Pocket Rocket) becenévvel illetett, kis termetű ausztrál sprinter, a Tour de France-on és a Giro d’Italián ötször-ötször, a Vuelta a Espanán egyszer állhatott a dobogó legfelső fokára. Ewan 2019-ben igazolt a Mitchelton-Scott (ma Jayco AlUla) csapatából a Lottóhoz, ahol egyértelműen a keret legnagyobb sztárjává vált.

A különleges stílusban, szinte a kormányra fekve spintelő Ewan másodszor látogat Magyarországra: a tavalyi Giro d’Italián a győzelemért harcolt a visegrádi nyitónapon, mielőtt bukott volna. A Lotto sorában három segítővel kalkulálhat: a rutinos Jacopo Guarnieri korábban Arnaud Démare felvezetője volt, a belga Jasper de Buyst már három éve meghatározó felvezetőjének számít, Jarrad Drizners pedig a verseny korábbi szakaszaiban bizonyulhat hasznos segítőnek.

(forrás: Thomas Bressons/Wikimedia Commons)

Sam Bennett (ír, BORA – hansgrohe)

A mezőny legerősebb sprinterét kiemelni nehéz, a legerősebb vonatot megtalálni azonban némivel könnyebb. Az ír Sam Bennett előtt ugyanis a műfaj egyik legjobbja, a Vuelta-szakaszgyőztes Danny van Poppel, illetve a pályakerékpáros olimpiai bajnok, országúton Gran Piemonte-győztes Matthew Walls vezethet fel hajrákat. És akkor még nem beszéltünk arról a Shane Archboldról, aki az utolsó pillanatban került be a keretbe, illetve az írek kiváló tempómenőjéről, Ryan Mullenről.

Az erős vonat persze önmagában nem garancia a sikerre (főleg egy ennyire színvonalas mezőnyben), ám Bennett mindent megtett azért, hogy a világ legjobb sprinterei között emlegethessük a nevét. 2020-ban ő nyerte a Tour de France pontversenyét – a Champs Elysées-n ráadásul szakaszgyőzelemmel biztosította be a zöld trikót. A Vueltáról összesen öt, a Giróról és a Tour de France-ról két-két szakaszgyőzelme van, de olyan egynaposokon is győzött már, mint az Eschborn-Frankfurt vagy a Brugge-de Panne.

Phil Bauhaus (német, Team Bahrain Victorious)

Sprinterklasszisok egész sorát említhetnénk, hiszen a mezőny tagja lesz az öt Giro d’Italia szakaszgyőzelemmel rendelkező Elia Viviani, a korábbi Európa-bajnok Matteo Trentin, a két sérülésből felépülő kolumbiai sprintersztár, Álvaro José Hodeg és Juan Sebastian Molano, a friss Milánó-Torinó győztes Arvid de Kleijn, a 2020-as Tour de Hongrie zöld trikósa, Jakub Mareczko, a hollandok egyik legnagyobb tehetségének tartott Casper van Uden, a tavaly két dobogós helyet is szerző Sasha Weemaes, illetve korábbi szakaszgyőztesünk, Matteo Moschetti is. A 2021-es Tour de Hongrie kétszeres szakaszgyőztese és zöld trikósa, Phil Bauhaus ugyanakkor remek formában van: a Tirreno-Adriaticón ő zárt a pontverseny legelőkelőbb helyén a sprinterek közül, Ausztráliában pedig sprintgyőzelemmel kezdte az évet a Tour Down Underen.

Az agresszív helyezkedéseiről is ismert német számára előnyt jelenthetnek a 2021-es verseny tapasztalatai, a vonatával kapcsolatban azonban sok izgalmas kérdés merülhet fel. A Bahrain számára a Tour de Hongrie optimális tesztlehetőség, így két fiatal újonc kapta meg a felvezetés megtisztelő feladatát: az ausztrál Cameron Scott, illetve a szlovén Matevz Govekar. Ha a terv jól sül el, Bauhaus akár szakaszgyőzelmekért is csatázhat.