logo

1933

8. Tour de Hongrie: Öt kiló jancsiszög

Szerte az országban hatalmas az érdeklődés, Szombathelyen például húszezer ember a szakadó esőben három órán keresztül türelmesen várja a kissé késő mezőnyt. A svájciakat nem lehet visszatartani, Kurt Stettler könnyedén szerzi meg az összetett győzelmet.  

Kurt Stettler az 1935-ös Tour de France során az összetett 40. helyén végzett, a két Tour de Hongrie szakaszon győztes Glauco Servadei pedig pályafutása során hat Giro d'Italia- és két Tour de France-szakaszt is nyert...

A mieinknek ezúttal egyetlen szakaszgyőzelem sem jut, a sportlap szerint ebben azonban nem feltétlenül a mieink voltak ludasak...
 


„Az olasz legénység felülmúlta önmagát, s csak a legnagyobb elismerés hangján lehet megemlékezni Valettiről, aki nyolcvan kilométeren át vezetett viharban, balkáni utakon, teljesen egyedül, egy pillanatra sem felváltva és közel harmincöt kilométeres sebességgel. De még ez sem lett volna elég a külföldiek győzelméhez, ha nem avatkozik bele a versenybe - ne bántsuk mindig a sorsot - egy aljas és eddig fel nem derített merénylet.

Közvetlenül az élmezőny után ismeretlen tettesek több mint öt kiló jancsiszöget szórtak el és ez tömlőszakadások egész légióját idézte elő. Nótás öt, Mádl, Makai és Németh három-három defektet szenvedett egymásután a jancsiszegek következtében. A magyar versenyzők befutó után elkeseredve mutatták szingóikat, amelyekben mindegyikben tizenöt-húsz vadonatúj, fényesfejű jancsiszög volt. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy Nótást a cél előtt egy megvadult parasztszekér rúdja fölöklelte, a magyar tragédiának képe teljessé válik...”  

 

8. Tour de Hongrie (1933. június 28–július 2., 1003 km)

Szakaszgyőztesek:
1. szakasz (Budapest - Pécs, 192 km): Kurt Stettler (Svájc)
2. szakasz (Pécs - Szombathely, 249 km): Glauco Servadei (Olaszország)
3. szakasz (Szombathely - Székesfehérvár, 239 km): Glauco Servadei (Olaszország)
4. szakasz (Székesfehérvár - Győr, 198 km): Ernesto Merlini (Olaszország)
5. szakasz (Győr - Budapest, 125 km): Durin (Franciaország)

Az összetett végeredmény:
1. Kurt Stettler (Svájc) 36:24:22
2. Hans Martin (Svájc) 36:32:39 (+8:17)
3. Orczán László (Magyarország A) 36:36:42 (+12:20)

A csapatversenyben: 1. Magyarország A