UCI Pro Series

2024.05.08 |

logo

1931

6. Tour de Hongrie: Liszkay legyőzi az olaszokat

Újabb ötnapos torna, amelyre ezúttal is megérkezik az olasz amatőr válogatott, mi több, az olasz szövetség a Tour de Hongrie nagy hírére való tekintettel elhalasztja a Róma-Predappio távversenyt, hogy legjobbjaik „megvédjék az olasz hegemóniát”. A tervük nem sikerül, Liszkay István ugyanis a második szakaszon Nemess Istvánnal összefogva jelentős előnybe kerül, s ezt csak növeli a végső befutóig.  

„Az érdeklődés nem maradt meg Magyarország keretein belül – írta a Nemzeti Sport –, az olasz közönség naponta kétszer is tudomást szerzett a verseny állásáról. A kiküldött tudósítók híranyagai az olasz sportújságok vezéroldalain három-négyhasábos terjedelemben jelentek meg. De nem csak az olasz lapok érdeklődtek az ötnapos iránt. A német kerékpáros napilap, a Rad Welt is minden számban bőséges, kimerítő történetét hozta az aznap lezajlott eseményeknek, sőt még a svájci lapok és horribile dictu a Tour de France főszervezője, a L’Auto is helyet szentelt a Tour de Hongrie-nak.”

Nem akárkit előzött meg az összetett versenyben a BSE menője, Liszkay István és a Postásból Nemess István: a dobogó harmadik fokára az olasz Guglielmo Segato állhatott fel, aki egy évvel később Los Angelesben egyéniben ezüstérmet szerzett, a csapatversenyben pedig olimpiai bajnok lett...

6. Tour de Hongrie (1931. szeptember 4–8., 1068 km)

Szakaszgyőztesek:
1. szakasz (Budapest - Pécs, 220 km): Livio Carlotti (Olaszország)
2. szakasz (Pécs - Tapolca, 216 km): Nemess István (Postás)
3. szakasz (Tapolca - Tapolca (218 km): Adamo Dabini (Olaszország)
4. szakasz (Tapolca - Sopron, 190 km): Jorry (Olaszország)
5. szakasz (Sopron - Budapest, 224 km): Szenes Károly (MTK)

Az összetett végeredmény:
1. Liszkay István (BSE) 38:10:16
2. Nemess István (Postás) 38:42:51 (+32:35)
3. Guglielmo Segato (Olaszország) 38:44:54 (+34:38)

A csapatversenyben: 1. Olaszország