logo

1929

4. Tour de Hongrie. Megjöttek a külföldiek!

Az 1929-es Magyar körversenyre már meghívást kaptak Ausztria és Németország legjobbjai is, közülük a drezdai Oskar Thierbach szerezte meg az összetett győzelmet.

Nem véletlenül maradt el 1928-ban a Tour de Hongrie, ebben az évben ugyanis Magyarországon rendezték meg a kerékpáros világbajnokságot - a nemzetközi szövetség is elismerte a sportág népszerűsítésére tett magyar erőfeszítéseket. 

A külföldieket a technika is segítette, a miskolci szakaszon például 36 tömlőszakadás történt, s a baj nem kerülte el Thierbachot sem. „Csakhogy a németet nem hozza ki a sodrából a baleset – írja a Sporthírlap, – szinte egy pillanat alatt segít magán, talán öt másodpercbe sem telik és újra üzemképes állapotban van a gépe, felpattan, nekilendül és ott van újra az elsők között. Később derül ki, hogy a légszivattyúja sem olyan, mint a többieké: sűrített levegővel van töltve, csak rátartja a tömlőre és mintha belelőné a sűrített levegőt. Nem kell pumpálni!”


Tetnovszky Mihály egy súlyos bukás miatt veszítette el az első helyet


Az alig három éves sporthírügynökség beszámolója a történtekről

Ez a kép az 1932-es Tour de France egyik szakaszának rajtja előtt készült a német-osztrák egyesített csapatról. Balról a második Thierbach.

Thierbach a külföldiek közül elsőként nyerte meg a Tour de Hongrie versenyét. A német klasszis már több mint 30 éve nincs közöttünk, 1991 novemberében hunyt el, 82 esztendősen. Kerékpáros karrierje igen hosszúra nyúlt, a drezdai bringás 43 éves koráig tekert profi csapatban. A legnagyobb sikere az 1932-es Tour de France-hoz köthető, amikor az összetettben a hetedik helyet szerezte meg. A népszerű szász napilap, a Sachsische Zeitung szerint Thierbach legalább olyan népszerű volt a '30-as évek Németországában, mint később Erik Zabel vagy Jens Voigt...

4. Tour Hongrie (1929. június 27-30., 611 km)

Szakaszgyőztesek:
1. szakasz (Budapest - Miskolc, 186 km): Tetnovszky Mihály (Világosság KK)
2. szakasz (Miskolc - Miskolc, 175 km): Hertrich (Németország)
3. szakasz (Miskolc - Gyöngyös, 145 km): Vida II. (MKSZ)
4. szakasz (Balassagyarmat - Budapest, 105 km): Szenes Károly (MTK)

Az összetett végeredmény:
1. Oskar Thierbach (Németország) 21:31:33
2. Jálics Béla (Postás) 21:45:53 (+14:20)
3. Istenes János (UTE) 21:47:13 (+16:40)

A csapatversenyben:
1. Postás