logo
blog single

BORA - hansgrohe (GER, WT)

Kategória: WorldTeam (WT)
Világranglista helyezés (2023): 10.

Részvételek: 3 (először: 2021)
Legutóbbi részvétel: 2023

Szakaszgyőzelmek: 1

  • 2021, 2. szakasz (Balatonfüred - Nagykanizsa): Jordi Meeus

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 7. hely (Matteo Fabbro, 2023)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://www.bora-hansgrohe.com/en
Facebook: https://www.facebook.com/Borahansgroheofficial/
Instagram: https://www.instagram.com/borahansgrohe/
Twitter: https://twitter.com/BORAhansgrohe

Zsinórban negyedik alkalommal érkezik hazánkba a német WorldTeam, a BORA – hansgrohe, mely 2021 után újra szakaszt nyerne a Magyar Körversenyen.

A német együttes 2010-ben Team NetApp néven debütált kontinentális klubként, majd néhány év leforgása alatt berobbant a nemzetközi elitbe. Mindössze két év alatt eljutottak a Giro d’Italiáig, a BORA – hansgrohe szponzorpáros összeállásával és a háromszoros világbajnok Peter Sagan érkezésével pedig 2017-ben már a WorldTeamek sorában tisztelhettük a csapatot.

Jordi Meeus szakaszgyőzelme a 2021-es Tour de Hongrie második szakaszán

A BORA már negyedik alkalommal lesz tagja a Magyar Körverseny mezőnyének. Legnagyobb sikerüket első próbálkozásra érték el: 2021-ben Jordi Meeus győzött a nagykanizsai sprintben. Mivel a belga gyorslábú egy nappal korábban, Kaposváron is az első háromban zárt, így elsőségével a sárga trikót is magára ölthette. A még mindig csak 25 éves Meeus azóta már Tour de France-szakaszgyőztesnek vallhatja magát: 2023 júliusában a Champs Elysées-n aratott váratlan diadalt.

Az olimpiai bajnok Matthew Walls vezeti a mezőnyt a 2023-as Tour de Hongrie-n

2022-ben a britek pályakerékpáros olimpiai bajnoka, Matthew Walls szállt harcba a szakaszgyőzelmekért, ám székesfehérvári harmadik helye után nem sok babér termett számára a kiemelkedően erős sprintermezőnyben. A hegyekben jobban mutatott a BORA: a királyszakaszt végig irányították a németek, a Kékestetőn azonban a Giro d’Italián kétszer is a legjobb tízben záró klasszis hegyimenőjük, Patrick Konrad nem tudta tartani a lépést a legjobbakkal. Az osztrák kilencedikként zárt az etapon, és nyolcadik lett az összetettben.

Sam Bennett zöld trikóban a 2023-as Tour de Hongrie második szakaszán

2023-ban már egy igazi világsztárt hozott a sprintekre a BORA: a tízszeres háromhetes szakaszgyőztes Sam Bennettet. Az ír versenyző kiváló felvezető sort kapott a versenyre a Danny van Poppel, Matthew Walls, Shane Archbold, Ryan Mullen négyes személyében, Szentgotthárdon pedig rögtön közel került az elsőséghez. Egy elképesztően szoros, célfotós finisben végül Dylan Groenewegen nyerte az etapot, második helyének köszönhetően viszont Bennett zöld trikóban tekerhetett a második napon.

Matteo Fabbro (jobbra) a Tour de France-győztes Egan Bernal előtt fut be a pécsi emelkedőn (2023)

A folytatásban a csapat olasz hegyi menője, Matteo Fabbro villogott. A pécsi meredeken hatodikként, Dobogókőn hetedikként ért célba, végül az összetettben is hetedikként zárt. 2024-re Fabbro és Bennett is csapatot vált: előbbi Fetter Erik klubtársa lesz a Polti Kometánál, utóbbira az AG2R csapott le.

Primož Roglič a Jumbo-Visma színeiben (forrás: Getty Images)

Az elmúlt szezonokban sportszakmai irányváltás volt megfigyelhető a BORA-nál. A korábban főképp sprintekre és egynaposokra fókuszáló keret ma már a nagy körversenyek összetettjére pályázik.  Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint az ősz legnagyobb átigazolási híre: korunk egyik legkiemelkedőbb háromhetes-menője, Primož Roglič a sportágat domináló Jumbo-Visma csapatát hagyta el a BORA kegyeiért. Bár a klub igencsak bizarr körülmények között elveszítette legnagyobb tehetségét, Cian Uijtdebroekst, segítőkből így sem lesz hiánya a síugróból lett Giro- és Vuelta-győztes szlovén sztárkerékpárosnak. A csapat tagja a 2022-es Giro rózsaszín trikósa, Jai Hindley; a Romandia-győztes Alekszandr Vlaszov; a Tour de France korábbi negyedik helyezettje, Emanuel Buchmann; a Giro-, Tour- és Vuelta-szakaszgyőztes Lennard Kämna; a Katalán Körverseny bajnoka, Sergio Higuita; vagy az Ineostól szerződtetett kolumbiai, Daniel Felipe Martinez is.