logo
blog single

Astana Qazaqstan Team (KAZ, WT)

Kategória: WorldTeam (WT)
Világranglista helyezés (2023): 20.

Részvételek: 2 (először: 2021)
Legutóbbi részvétel: 2022

Szakaszgyőzelmek: 0

  • Legjobb eredmény: 4. hely (Samuele Battistella, 5. szakasz, 2022)

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb eredmény: 3. hely (Samuele Battistella, 2022)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://www.astana-qazaqstan.com/
Facebook: https://www.facebook.com/AstanaQazaqstanTeam
Instagram: https://www.instagram.com/astanaqazaqstanteam/
Twitter: https://twitter.com/AstanaQazTeam

A rekordot jelentő harmincötödik Tour de France-szakaszgyőzelmére ácsingózó brit sprinterklasszis, Mark Cavendish idén a Magyar Körön készül fel a francia háromhetesre. Jön az Astana Qazaqstan Team!

(Borítókép: Mark Cavendish győzelme a Giro d'Italia balatonfüredi befutóján. Forrás: Vanik Zoltán)

A kerékpársort rajongóinak biztosan nem kell bemutatni az Astanát. A kazah WorldTeam 2006-ban az Operación Puerto botrányba belebukó Liberty Seguros helyén debütált a sportág elitjében, melynek azóta is folyamatosan tagja. A teljesség igénye nélkül tekert náluk a jelenleg sportvezetőként dolgozó Alekszandr Vinokurov, Alberto Contador, Lance Armstrong, Michele Scarponi, Andreas Klöden, Paolo Savoldelli, Levi Leipheimer, Chris Horner, Óscar Pereiro, Fabio Aru, Vincenzo Nibali vagy Miguel Angel López is – ikonikus sztárjaik összesen hét háromhetest és négy monumentumot nyertek.

Az elmúlt szezonok azonban nem úgy alakultak, ahogy azt Vinokurovék eltervezték. Az Astanát 2019-ben még a világ öt legjobb csapata között tarthattuk számon, azóta viszont évről évre romlott a teljesítményük, az elmúlt két évben pedig a legrosszabb WorldTeamek között zártak, így a kiesés szele is meglegyintette őket a 2026-os ciklusra.

A WorldTour státusz megmentésére a csapat váratlan, ám mindenképp izgalmas tervet eszelt ki: 2023-ban megszerezték minden idők egyik legjobb sprinterét, Mark Cavendisht. A 38 éves klasszishoz ráadásul a mezőny egyik legjobb felvezető egységét hozta össze az Astana: Cees Bol, Michael Mørkøv és Davide Ballerini egytől egyig kiváló sprinterek, így csak és kizárólag a brit versenyzőn múlhatnak a minél jobb eredmények.

Mark Cavendish balatonfüredi szakaszgyőzelmét ünnepli (Forrás: Schmidt M. János)

Cavendish 2009-ben világbajnok volt országúton, de győzött már a Milánó-Sanremón is. Összesen 54 háromhetes szakaszgyőzelemnél jár – ebből 34-et a Tour de Fance-on szerzett, amivel a legendás Eddy Merckx-szel holtversenyben rekorder. Legnagyobb célja 2024-ben természetesen az, hogy egyedüli csúcstartóvá váljon.

Cavendish Magyarországon is győzött már korábban: 2022-ben a Giro d’Italia magyarországi nagy rajtja során a harmadik szakaszon elsőként szelte át a célvonalat. A Kaposvár – Balatonfüred etapon egy technikai problémát követően a zámolyi buszmegállóban húzódott félre, mely azóta is a nevét viseli.

Samuele Battistella a dobogó harmadik fokán a 2022-es Tour de Hongrie-n

Az Astana korábban kétszer vehetett részt a Magyar Körversenyen. 2021-ben Davide Martinelli a harmadik, Stefan de Bod a negyedik szakaszon zárt a legjobb ötben. Egy évvel később az U23-as világbajnok Samuele Battistella villogott: negyedikként ért fel a Kékestetőre, így az összetett dobogó harmadik fokára is felállhatott.