logo
blog single

Epronex - Hungary Cycling Team (HUN, CT)

Kategória: Continental Team (CT)
Világranglista helyezés (2023): 145.

Részvételek: 3 (először: 2016)
Legutóbbi részvétel: 2023

Szakaszgyőzelmek: 0

  • Legjobb eredmény: 9. hely (Patrick Dolleschal, 2016, 2. és 3. szakasz)

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb eredmény: 27. hely (Simon Péter, 2016)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://teamepronex.com/
Facebook: https://www.facebook.com/epronexhungary/
Instagram: https://www.instagram.com/epronexhungary/
Twitter: https://twitter.com/epronex

Negyedszer indul a Tour de Hongrie-n hazánk egyetlen kontinentális csapata, az Epronex – Hungary Cycling Team, mely egy előzetes névsorral is jelentkezett.

Az Epronexet 2016-ban alapították, a korai célok között pedig a regionális versenyeken való sikeres szereplés, illetve az UCI-versenyeken való debütálás szerepelt. A csapat első igazán sikeres szezonja a 2019-es volt, amikor a magyar bajnoki trikót is megszerezték a férfi országúti mezőnyversenyben Szarka Gergely révén, de győztek a női és a férfi hegyi bajnokságon, illetve a kritérium ob-n is! Csapatukat erősítette ekkor az a Lovassy Krisztián, aki a Tour de Hongrie 3a szakaszán a magyar válogatott színeiben etapgyőzelmet ünnepelhetett.

A következő nagy mérföldkő 2021-ben jött el a csapat életében, amikor Rózsa Balázs megszerezte a Bolgár Körverseny ponttrikóját. Ez volt tíz év után az első alkalom, amikor egy magyar csapat magyar versenyzője megkülönböztető mezt szerzett egy UCI versenyen. A sikereknek köszönhetően 2022-ben a csapat már nyolc nemzetközileg is jegyzett többnaposon is részt vehetett, ráadásul ötször is dobogóra állhatott. A csapat legnagyobb sztárja, Karl Ádám az In the footsteps of the Romans nevű, 2.2-es verseny második szakaszán győzni is tudott, ezzel szállítva a klub első UCI-etapgyőzelmét.

Az Epronex a 2023-as Tour de Hongrie csapatbemutatóján

2023-ban jött az újabb szintlépés: az Epronex 2019 óta az első magyar csapat lett, mely Continental Team státuszba lépett, ezzel pedig lehetőséget szerzett a .1 és ProSeries kategóriás megmérettetéseken való részvételre. A legjobb eredményeket ezúttal is Karl szállította, aki 17 alkalommal zárt a legjobb tíz között, Székelyföldön és Bulgáriában pedig dobogóra is állhatott.

Az Epronex 2024-as keretét kilenc magyar és négy külföldi alkotja. Az osztrák Patrick Dolleschal az alapítás óta a csapat színeit képviseli, a dél-afrikai időfutambajnok Byron Munton tavaly, a holland Tim Bierkens, Dennis van der Horst kettős pedig idén érkezett a csapathoz. A hazai fronton Karl Ádám a legeredményesebb versenyző: már négyszer is a legjobb tíz között végzett a Tour de Hongrie-n, legjobbja egy hatodik hely a 2019-es tiszafüredi befutón.

Az Epronex a 2016-os Tour de Hongrie csapatbemutatóján

Az Epronex korábban háromszor vett részt a Tour de Hongrie-n. 2016-ban a Simon Péter, Patrick Dolleschal, Popovics Gergely, Kriván András, Kiss Gergely, Sagát Artúr összeállítású hatos vágott neki a Magyar Körnek, legjobb eredményeiket pedig az osztrák légiós szállította: kilencedik lett a siófoki és a karcagi sprintben is. Összetettben Simon Péter szerezte meg a legelőkelőbb pozíciót, miután a 27. helyen értékelték a végelszámolásnál.

Egy évvel később Solymosi Márton és Ábrók Norbert csatlakozott, a Simon, Dolleschal, Kriván, Kiss négyeshez. Ábrók Siófokon csaknem az első tízbe is be tudott férkőzni a kaotikus sprintben (12. hely), a csapatnak azonban nem sok sikerélmény jutott a már ProTeamet is felsorakoztató mezőnyben.

Rózsa Balázs fehér trikóban a 2023-as Tour de Hongrie-n

2023-ban versenyünk korábbi fehér trikósa, Rózsa Balázs már az első napon szökött, a részhajrákon szerzett bónuszmásodperceknek köszönhetően pedig egészen a harmadik szakaszig vezette a hazaiak különversenyét. Az elképesztően erős mezőnyben azonban kifejezetten nehéz dolga volt a sárga-fekete mezeseknek: legjobb szakaszeredményüket Karl (Szentgotthárd, 17. hely), legjobb összetett eredményüket pedig Munton (34. hely) szolgáltatta.

Az Epronex már előzetes 2024-es keretével is jelentkezett: információink szerint a sprintekben Karl, a hegyeken pedig Munton térhet vissza kapitányként. Szintén újra a mezőny tagja lesz az immár nyolcadik Tour de Hongrie-jára készülő Rózsa – a balassagyarmati versenyző 2015-ben tizedik lett a karcagi befutón, 2016-ban pedig legjobb magyarként az összetett 17. helyén zárt. 

A korábbi magyar bajnoki ezüstérmes Istlstekker Zsolt negyedik, Gönczy Gergő a második Tour de Hongrie-ján vehet részt májusban. A hatost a mindössze húsz esztendős Árvai Kristóf teszi teljessé, aki hazánk egyik legtehetségesebb hegyi menője: a Szerb Körversenyről van már hatodik helye is, a bolgár körön pedig második lett a fiatalok versenyében.