logo
blog single

Lidl - Trek (USA, WT)

Kategória: WorldTeam (WT)
Világranglista helyezés (2023): 5.

Részvételek: 4 (először: 2020)
Legutóbbi részvétel: 2023

Szakaszgyőzelmek: 2

  • 2021, 5. szakasz (Budapest - Budapest): Edward Theuns
  • 2022, 5. szakasz (Miskolc - Gyöngyös-Kékestető): Antonio Tiberi

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 2. (Quinn Simmons, 2020)

Egyéb trikók: 0

Weboldal: https://www.treksegafredo.com/
Facebook: https://www.facebook.com/TrekSegafredo/
Instagram: https://www.instagram.com/treksegafredo/
Twitter: https://twitter.com/TrekSegafredo

Két szakaszgyőzelemmel és két összetett dobogóval a háta mögött negyedszer tér vissza Magyarországra az amerikai WorldTeam.

Bár a Trek kerékpárgyártóként már az 1970-es évek óta részese a sportág körforgásának, gyári csapatként csak 2011-ben csatlakozott a mezőnyhöz. A debütálást azonban nem aprózták el: a kerethez csatlakozott a kétszeres olimpiai és négyszeres világbajnok Fabian Cancellara, az ekkor még fiatal tehetségnek számító későbbi olimpiai ezüstérmes, Jakob Fuglsang, a „szökéskirály” Jens Voigt, illetve a Tour de France-címvédő Andy Schleck és bátyja, Fränk is.

A Trek az elmúlt tizenkét évben győzött már háromhetesen (2013, Vuelta, Chris Horner), Milánó-Sanremón (2021, Jasper Stuyven), Flandrián (2013-14, Cancellara), Paris-Roubaix-n (2014, Cancellara) és Lombardián (2011, Oliver Zaugg és 2019, Bauke Mollema) is. 2019-ben ők adták a világbajnokot a dán Mads Pedersen révén, de tekert náluk Alberto Contador, Andreas Klöden, Ryder Hesjedal, Giacomo Nizzolo, John Degenkolb, Richie Porte, vagy a tavaly visszavonult Vincenzo Nibali is.

A 2016 óta Trek – Segafredo néven futó együttes jelenlegi legismertebb versenyzői a már említett Pedersen, Mollema, Stuyven hármas, illetve a Giro d’Italia korábbi hegyi trikósa, Giulio Ciccone. A csapat az elmúlt néhány szezonban jelentős fiatalításnak vetette alá a keretét, így került hozzájuk a 2019-es junior világbajnok Quinn Simmons, a cyclo-cross U23-as regnáló világbajnoka, Thibaut Nys, vagy a 2021-es U23-as világbajnok Filippo Baroncini.

A 2020-as Tour de Hongrie dobogósai (balról): Quinn Simmons, Valter Attila, Damien Howson

Az amerikaiak az első WorldTour csapatok között, 2020-ban érkeztek meg Magyarországra, és rögtön egy emlékezetes teljesítménnyel rukkoltak elő. A versenyen még Kometás versenyzőként korábban szakaszt is nyerő Matteo Moschetti Hajdúszoboszlón második, Nyíregyházán negyedik lett a sprintben, Simmons pedig Valter Attila mögött másodikként zárt a Kékestetőn és összetettben is.

2021-ben megérkezett az áttörő győzelem: Edward Theuns nyert az utolsó, budapesti befutón! Egy nappal korábban az ifjú reménység, Antonio Tiberi villogott: Damien Howson és Ben Hermans mögött harmadikként ért célba a Kékestetőn, és meg is őrizte helyét az összetettben.

Tiberi egy évvel később aztán még magasabbra emelte a lécet, és át is ugrotta: egy ikonikus hajrával az utolsó métereken kerülte ki az ír Eddie Dunbart, és győzött Magyarország legmagasabb hegyén. Balszerencséjére eredménye nem járt kedvező összetett helyezéssel, ugyanis 12 perces időhátrányt gyűjtött össze az oldalszeles második szakaszon. A csapat kiemelt sprintere ismét a télen a Q36.5 csapatához szerződő Matteo Moschetti volt, aki ötödik lett Székesfehérváron és hatodik Hajdúszoboszlón.

Több olyan versenyzőt is találunk a Treknél, akik még más csapatok színeiben, de maradandót alkottak Magyarországon. Jon Aberasturi például 2020-ban futott kiváló Tourt: a Caja Rural versenyzőjeként győzött az emelkedőkkel tarkított esztergomi nyitónapon, és két napon át viselhette a sárga trikót.

Amanuel Gebreigzabhier 2017-ben a Dimension Data for Qhubeka csapatában tekert a Magyar Körversenyen, nem is akárhogyan! A prológot leszámítva minden etapon a legjobb tízben zárt az eritreai (két 7. és két 8. hely), jutalma pedig egy összetett 6. pozíció és a hegyi pontverseny győztesének járó piros trikó lett!

Szintén végzett már a Tour de Hongrie legjobb tíz versenyzője között a spanyol Juan Pedro López, akire a tavalyi Giro d’Italián rózsaszín trikóban figyelhetett fel a világ. 2019-ben az elsők között támadott a Kékesen, végül ötödik lett aznap, és hatodik a végelszámolásnál.