logo
blog single

Team Flanders - Baloise (BEL, PRT)

Kategória: ProTeam (PRT)
Világranglista helyezés (2023): 42.

Részvételek: 4 (először: 2020)
Legutóbbi részvétel: 2023

Szakaszgyőzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 3. hely (Sasha Weemaes, 2022, 2. és 3. szakasz; Vito Braet, 2023, 2. szakasz)

Összetett győzelmek: 0

  • Legjobb helyezés: 10. hely (Kamiel Bonneu, 2022)

Egyéb trikók: 1

  • 2022, piros trikó: Aaron van Poucke

Weboldal: https://www.teamflanders-baloise.be/
Facebook: https://www.facebook.com/teamflanders.baloise
Instagram: https://www.instagram.com/teamflandersbaloise/
Twitter: https://twitter.com/ProteamTFB

A 2023-as Tour de Hongrie csapatait bemutató sorozatunk következő egyesülete már rutinos TdH-résztvevőnek tekinthető. A belga kerékpársport fiataljainak legfontosabb bástyája, Team Flanders – Baloise csapata idén is a mezőny egyik leglátványosabban versenyző klubja lehet.

Belgium, és különösképpen Flandria a kerékpározás bölcsője. A régió legendás versenyekkel és fantasztikus versenyzőkkel ajándékozza meg a sportág szerelmeseit évről évre – utóbbiban pedig kiemelten fontos szerepe van a térség legnagyobb múltú utánpótlásműhelyének, a Team Flanders – Baloise-nak is.

A flamand kerékpárosok sorában természetesen keresve sem találhatunk nagyobb nevet Eddy Merckx-nél. Minden idők legsikeresebb országúti bringásának eredménysorát felsorolni is nehéz lenne (a teljesség legkisebb igénye nélkül ötször-ötször nyerte meg a Tour de France-t és a Giro d’Italiát, háromszor pedig a világbajnokságot), honfitársai közül ugyanakkor többen is saját jogon váltak korszakos sztárokká. Közéjük tartozott a 2019-ben elhunyt Patrick Sercu, 1964 olimpiai bajnoka és minden idők legeredményesebb hatnapos pályaversenyzője, aki az 1960-as és 1970-es években három különböző csapatban is együtt versenyzett „a Kannibállal”.

Párosuk 15 pályagyőzelmet aratott az évek során, az országúton pedig Merckx dominanciája mellett azért Sercu is begyűjtött tizenkilenc Giro- és Tour-etapsikert, 1974-ben pedig a francia háromhetes zöld trikóját is elhódította. Életük mellett 2004-ben örökségük is végérvényesen összekapcsolódott: Patrick fiát, Christophe-ot ekkor nevezték ki a flandriai utánpótláscsapat vezetőjévé, melynek kerékpárjait ekkor már tíz éve Merckx cége biztosította.

Patrick Sercu és Eddy Merckx az 1976-os Tour de France-on

Az 1994-ben Vlaanderen 2002 - Eddy Merckx néven alapított kerékpárcsapat 1999-ben vált UCI-kategóriás együttessé, majd 2005-ben összeolvadt a Chocolade Jacques csapatával, és ProTeam státuszba lépett. A klub immár csaknem harminc éve a belga kerékpársport első számú utánpótlásképző együttesének számít, soraikat pedig olyan klasszisok erősítették, mint Tom Steels, Mario Aerts, Niko Eeckhout, Sep Vanmarcke, Thomas de Gendt, Yves Lampaert, Oliver Naesen vagy Victor Campenaerts. A Sport Vlaanderen – Baloise legsikeresebb időszakát a 2010-es évek közepén élte: a csapat ekkor kétszer is az UCI Europe Tour élén zárt, 2014-ben Tom van Asbroeck ráadásul az egyéni összevetésben is a legjobbnak bizonyult.

A 43. Tour de Hongrie piros trikósa, Aaron van Poucke

A 2023-as Tour de Hongrie már a negyedik jelenésük lesz Magyarországon, a legutóbbi ráadásul igencsak emlékezetesre sikerült. A támadó felfogásáról híres csapat szinte minden szökésben képviseltette magát, ennek köszönhetően pedig nem csak a piros trikó lett az övék Aaron van Poucke révén, de a második szakasz után a jóváírásoknak köszönhetően a sárga trikóst is ők adták a mezőnynek Jens Reynders személyében. Bár Reynders nem kifejezetten hegyimenő alkat, csapattársa, Kamiel Bonneu végig jól bírta a Bükk és a Mátra emelkedőit, a Kékestető hegyi befutóját követően pedig a 10. helyen zárt összetettben.

Jens Reynders sárga trikóban a hajdúszoboszlói befutó után (2022)

Sportszakmai szemszögből a legkiemelkedőbb eredményeket ugyanakkor a csapat sprintere, Sasha Weemaes szállította. Weemaes számára nem volt ismeretlen a terep: 2020-ban már szerzett egy negyedik helyet a kazincbarcikai, 2021-ben pedig egy hetediket a budapesti sprintbefutón. Ennek ellenére a világklasszisokkal tűzdelt sprintermezőnyben óriási szintlépést mutatott be, amikor a székesfehérvári nyolcadik helyét követően Hajdúszoboszlón és Nyíregyházán harmadikként, Kazincbarcikán pedig negyedikként haladt át a célvonalon! Kiváló teljesítménye más csapatok érdeklődését is felkeltette: 2023-tól Peák Barna csapattársaként tekerhet a Human Powered Health színeiben.

Sasha Weemaes (jobbra) harmadik a nyíregyházi sprintben (2022)

A legjobb versenyzőit évről évre elveszítő, ám helyükre újabb és újabb fiatalokat kinevelő flamandok keretében ezúttal is számos változás történt. Weemaes távozása mellett három versenyzőjük is szintet lépett 2023-ra: Arne Marit és Rune Herregodts az Intermarché - Circus – Wanty színeiben folytatja pályafutását, Robbie Ghysre pedig az Alpecin – Deceuninck csapott le. Korábbi sárga trikósunk, Reynders szintén váltott: az új szezonban már az Israel – Premier Tech mezében kell keresnünk. Abban ugyanakkor biztosak lehetünk, hogy a belgák ennek ellenére is megtalálják majd a módot arra, hogy izgalmassá tegyék a 44. Tour de Hongrie-t.